вторник, 30 ноември 2021 г.

Доц. Гломб: Още преди 10 години се знаеше, че ще има пандемия!

  

Не се заемам да правя каквито и да е било прогнози. Не смея. Това каза в сутрешния блок на bTV вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб. 

"Делта е 10-15 пъти по-заразен от другите варианти. Омикрон не знам дали изобщо става за затворени помещения", каза проф. Огнян Кунчев, който бе другият гост в предаването.  "Омикрон удесетори броят на новозаразените. Южна Африка има младо население, но много тежко изкара Бета и Делта вариантите. Предполагаше се, че в Южна Африка има по-голям брой преболедували и ваксинирани, но накрая се оказа друго. Според експертите в Южна Африка симптоматиката на Омикрон не е различна и се кара от предимно леко от млади хора, което показва, че не е по-сериозен от предишния вариант", обясни Гломб. 

Проф. Кунчев посочи, че Омикрон измества Делта варианта буквално за седмица. 

"Данните са само от Южна Африка. Недостатъчни са. Трябва ни повече време за секвениране на пробите. Това е инфекциозна болест и за тях се знае от десетилетия, да не кажа столетия. Основният начин да се борим с тях е ваксинация", заяви доц. Гломб.

Тя изтъкна, че най-защитени за преболедувалите, а веднага след тях се нареждат ваксинираните. 

"Хибридният имунитет е най-силен. Има реинфекция на преболедували и ваксинирани, но е рядко. Ефективността на ваксините беше над 90%, а при делта падна на 80%. Омикрон може малко да намали ефективността им, но ще са полезни", обясни още доц. Гломб. 


Проф. Кунчев смята, че в средата на декември Омикрон ще започне да циркулира у нас, а в края на декември новозаразените у нас ще са предимно с Омикрон варианта. 

"Още преди 10 години бе казано, че се очаква пандемия. Редица вирусолози предупреждаваха за това, а ние не вярвахме. Ето, дойде ни на главите", каза изненадващо Гломб. 

Тя смята, че ХИВ позитивните хора трябва задължително да се ваксинират.

Новините от днес и със задна дата