вторник, 30 ноември 2021 г.

Математикът проф. Огнян Кунчев: "Омикрон" ще влезе у нас между 10 и 15 декември

  

Вариантът "Омикрон" ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира в "Тази сутрин" по bTV математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му новият вариант ще се появи у нас заедно със студентите и работниците от Западна Европа, които се прибират у дома за празниците.

Той допълни, че все още се знае прекалено малко за новия вариант, за да може да се направи предположение как би се развила една вълна от "Омикрон".

"Познаваме този вариант от около седмица. Алармиращото е, че за по-малко от месец успява да удесетори броя на заразените с него", каза доц. Любомира Гломб, която завежда отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя също каза, че не се наема с прогноза за кога точно ще проникне "Омикрон" у нас.

"Засега РЮА има най-много опит. Симптоматиката не е различна. Тъй като населението на Южна Африка е по-младо, симптоматиката е по-лека, но това не бива да бъде извод, че ще бъде така за варианта по принцип. Предварителните прогнози са добри", каза още Гломб.

Тя допълни, че основният начин за борба с инфекциозните заболявания е ваксинация и превенция под формата на противоепидемични мерки.

Според Кунчев ако "Омикрон" навлезе у нас с пътуващите от Западна Европа ще усетим ефекта на варианта в повишаването на случаите около Коледа.

Проф. Ива Христова заяви пред БНТ, че ваксините ще действат при Омикрон. 

"Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, да с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат",  заяви в "Денят започва" проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ у нас засега не е доказано наличие на новия вариант, но това не означава, че той вече не е тук.


"Твърде вероятно е да има нова вълна, ако допуснем разпространението на Омикрон. Делта вариантът не си е отишъл. При преболедували или ваксинирани преди повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза, България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти. Няма място за паника при Омикрон, засега данните са за леко прекарване", допълни проф. Ива Христова.

Според нея Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, тъй като там има имунодефицитни състояния.

"Може да очакваме и следващ вариант. Мутациите, които има в новия вариант, са представени и в други варианти", добави проф. Ива Христова.

По думите ѝ се очаква до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините покриват новия щам.

"Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя", уточни проф. Ива Христова.

Тя поясни, че симптоматиката не е толкова различна - болки по тялото, отпадналост, хрема, суха кашлица. По думите ѝ не може със сигурност да се каже, че Омикрон не е вече в страната.

"Дори да не се окаже с по-тежка клинична картина със сигурност ще има по-широко разпространение, ще даде една продължителна вълна", подчерта проф. Ива Христова.

Тя отбеляза, че трябва да се ограничи туристопотокът не само от Южна Африка и не само с PCR тест, но и с карантина, тъй като е много вероятно вирусът да е в цяла Африка.

Новините от днес и със задна дата