сряда, 27 октомври 2021 г.

Български съпрузи без Covid-ваксина се борят за живот в болницата в Падуа

  

Съпрузи от България се борят за живота си в интензивното отделение на болницата в италианския град Падуа. Двамата са на около 50 години и не са ваксинирани, пише италианското издание ilgiorno.it

Мъжът и жената са настанени в една стая, като състоянието им е крайно тежко.

Когато потърсили медицинска помощ, българите обяснили, че не са ваксинирани и имат дихателни проблеми. Първоначално съпрузите били настанени в отделни стаи, като разговаряли по телефона, за да си дават взаимно кураж.

Състоянието им обаче рязко се влошило и когато се наложило да бъдат интубирани, лекарите в Падуа ги сложили в една стая и доближили двете легла. Сега съпрузите се борят за живота си, а медиците се въздържат от всякакви прогнози. Към момента двамата са живи благодарение на респираторите и машините за диализа. 

Най-голяма част от неваксинираните чуждестранни работници в Италия идват от Балканите, предимно от Румъния. 21% от заразените чужденци са румънски граждани, сочи доклад на благотворителната организация "Каритас", но данните обхващат периода до края на юни 2021 г.


Според официални данни от 26 октомври 82,2 на сто от населението на възраст над 12 г. в Италия е напълно ваксинирано, а 86% са имунизирани с поне една доза. В 60-милионна Италия на 25 октомври са регистрирани 2535 нови случая на заразени и 30 смъртни случая. 338 пациенти са в интензивна терапия.

Новините от днес и със задна дата