вторник, 26 октомври 2021 г.

Забъркват наши медици във фалшиви новини за ваксините

  

Снимки на български медици, без тяхно знание, се използват за фалшиви новини срещу ваксините, установи проверка на БНТ.

Медицинска сестра от Севлиево е една жертвите на подобна измама и разбира от медиите, че статията се разпространява в социалните мрежи.

"Консистенцията в спринцовките ми разяде кожата. Кой знае какво инжектират". Това пише сестра Петкова, пожелала анонимност, до сайта "Народна воля". Според сигнала само няколко капки от препарата на ,"Модерна" и "Пфайзер", предизвикали оток на цялата ѝ ръка, а призивът е статията да се споделя, за да знаят хората.

На снимката обаче не е сестра Петкова, а Елисавета Колева, която работи като старша медицинска сестра в хирургията на болницата в Севлиево.

"Наглост, голяма наглост е това за мен", казва Елисавета Колева, старша медицинска сестра.

Подобна фалшива статия се разпространява свободно в интернет, използвайки професионалния ѝ авторитет. Елисавета споделя, че снимката е направена преди шест години по време на акредитацията на болницата и не е давала интервюта.

"Извадено е от сайта на болницата. Не са взимали нищо от мене. Нито съм виждала някой. Аз не съм ваксинирана. Нямам нищо, защото съм преболедувала", казва Колева.

Подобни примери не са рядкост в мрежата. Пост във Фейсбук от името на лекарка от Велико Търново, например, предупреждава за топчета по врата след ваксинация, които засягат щитовидната жлеза:

"Вчера имаше 60 човека в болницата с такива топчета по шията след втората доза. Растат бързо и хората умират. Премахват ги оперативно заедно със щитовидната жлеза."

Слухове, компромати, фалшиви новини и снимки - в морето от информация днес истината става все по-трудно различима. Често към този дигитален коктейл от полуистини се добавя и много емоция, която има за цел да насочи страховете ни в определена посока.

Според психолога Полина Василева страхът може да ни парализира психически:


"Когато сме в състояние на парализа и колапс ние сме склонни да вярваме на всякакви невероятни неща, които ни биват поднасяни, за да се успокоим. Така действа страхът изкривява нашата представа за реалността."

Липсата на факти, научни изследвания, или официална позиция до голяма степен очертават профила на така наречените "фалшиви" новини. Обикновена целта е емоционална провокация.

"Липсата на ясна комуникация винаги води до загуба на доверие. Имаме загуба на доверие от страна на хората към легитимни източници на информация и това нещо вече е много трудно обратимо, защото е натрупано с времето", казва доктор Калин Калинов, експерт по кризисна комуникация СУ "Св.Климент Охридски".

"Когато сме обезверени от авторитетите ние търсим нещо, което е в противоречие на това, в което те ни убеждават. Разбира се най-удобните неща, на които да вярваме се явяват тези фалшиви теории и конспирации.", казва Полина Василева, психолог.

Информационният вакум и липсата на лидери на мнение според учените са водещ фактор съдържанието във Фейсбук да се превърне в основен източник на информация.

"Личните лекари са ключова точка на контакт с пациентите. Личните лекари са така наречените лидери на мнение, ако говорим в областта на теория на масовата комуникация, когато говорим за здравеопазване. Това е така не само в България, но и в много страни. Още в началото на пандемията и после с въвеждането на ваксините трябваше активно да се комуникира с тези хора. До ден днешен много лични лекари се притесняват да препоръчат имунизацията.", обяснява доктор Калин Калинов, експерт по кризисна комуникация СУ "Св.Климент Охридски".

Проучвания, направени до момента показват, че 80% от европейците са били жертва на фалшиви новини./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата