вторник, 12 октомври 2021 г.

Работодателите обмислят мощни протести заради високите цени на тока / видео

  

Днес работодателските организации започнаха да обсъждат организиране на протести срещу високите цени на тока и липсата на мерки. Не мога да кажа, че ще са срещу правителството, но да, вероятно те ще са пред Министерския съвет. Това заяви пред Нова нюз Константин Стаменов, председател на Комитета по енергетика на КРИБ.

„Електроенергийните пазари са обхванати от паника поради наближаващия зимен период. Водещият фактор за увеличението на цената на електроенергията е цената на природния газ, а не толкова цените на емисиите и икономическият бум след пандемията”, коментира той.

„Хранилищата с природен газ в Западна Европа, в рамките на ЕС, не са достатъчно пълни. Това означава че има риск при големи студове да има недостиг на природен газ. Проблемът е огромен”, каза още Стаменов.

Според Мария Кръстева от Асоциацията на свободен енергиен пазар има наднационални фактори, които влияят на цените.

„Високата цена на газа е резултат от струпване на много фактори, които не се очакваше да рефлектират в един и същ момент на пазара. Това са високата цена на емисиите, ниското производство от ВЕИ, студената пролет, а сега дълга и студена есен, както и други подобни, които се случиха по едно и също време”, каза тя.

По думите ѝ цената на електроенергията на национално ниво няма как да не се влияе от факторите на европейско ниво. „За да се понижи устойчиво цената на тока, трябва да се наложат мерки на ниво Европейски съюз”, посочи Кръстева.

Новините от днес и със задна дата