вторник, 12 октомври 2021 г.

КС отказа да изслуша Кирил Петков за двойното му гражданство и да събира още доказателства

Радостин Василев: Кирил Петков лъга цяла България в продължение на месеци 

Единодушно Конституционният съд (КС) прие доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Със същото определение обаче 11-те конституционни съдии оставиха без уважение искането на Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

"Законът за Конституционен съд допуска възможност за конституиране като заинтересована страна само на изрично посочени лица: на действащ народен представител в хипотезата на чл. 26, на действащ конституционен съдия в случая на чл. 25, ал. 2, както и на действащ президент и вицепрезидент в случая на чл. 23, ал. 4, изречение второ. Съгласно разпоредбата на чл. 27, ал.1 ЗКС заседанията на Конституционния съд се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените. В случая, отчитайки характера на производството по чл. 149, ал. 1, т. 2, за разлика от това по чл. 72, ал. 2, във вр. с чл. 72, ал. 1, т. 3 от Конституцията, решението на съда по настоящото дело няма да се отрази на актуалния статус на Кирил Петков Петков предвид обстоятелството, че към настоящия момент той не притежава длъжностно или служебно качество, произтичащо от частично оспорения указ на президента на Република България", заяви съдът.

Очаква се в близките десетина дни магистратите да се произнесат по казуса.

Съдът предстои да установи кога точно канадските власти са взели решението, според което Петков вече не е поданик на държавата на кленовия лист. Преди дни стана ясно, че в документа, предоставен от него, пише, че той е престанал да е канадски гражданин от 20 август.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков.

В интервю за предаването "Преди всички" доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", коментира, че ако се окаже, че Петков декларирал, че отговаря на условията за министър, въпреки че е имал канадско гражданство към момента на издаването на указа, би могла да му се търси наказателна отговорност за документ с невярно съдържание.

Новините от днес и със задна дата