понеделник, 20 септември 2021 г.

На заведение само ваксинирани или с Covid тест?

  

Да отпаднат всички ограничения за капацитет и работно време за дейностите, засегнати от заповедта на здравния министър, като те да могат да се посещават от хора, които са ваксинирани, или имат: антигенен тест, документ, че са преболедували, бърз тест, който да се поеме от държавата, или PCR тест.

Това предлагат от туристическия бранш, съобщи пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес имаха среща с министъра на туризма Стела Балтова за обсъждане на разработването на схема за държавна помощ, която за бизнеса е крайно недостатъчна.

Предложението ще бъде обсъдено в четвъртък на нова среща на бизнеса, с участието на министрите на туризма и на здравеопазването, съобщи Алибегов.

Целта е да няма затворени бизнеси и държавата да не се чуди откъде да вземе пари в тяхна подкрепа, обясни той, като изтъкна, че предвидените с актуализацията на бюджета 400 млн.лева няма да стигнат за всички пострадали дейности.

Алибегов потвърди, че браншът остава в стачна готовност и допълни, че протестите нямат политически характер, а са насочени срещу ограничителната заповед на здравния министър, която според бранша е дискриминационна.

Друго предложение на бизнеса е да се предоставя ваучер, от порядъка на сто лева, на всеки ваксиниран, който да може да се използва за посещение на кино, ресторант, музей, театър, фитнес, което ще е вид стимул за хората, каза Георги Рачев, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Парите за ваучерите могат да се намерят от предвидените в актуализацията на държавния бюджет средства за затворените бизнеси.

Най-голямата помощ е браншът да бъде отворен, заяви Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българското конгресно бюро.

Новините от днес и със задна дата