понеделник, 20 септември 2021 г.

ВОЛТ подписа коалиционно споразумение с Кирил Петков и Асен Всилев

  

Партията на бившия депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев е подписала коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев, съобщи БНТ. По-рано днес Ананиев обяви, че формацията му е пред подписване на документа. Така двете формации ще се явят заедно на предсрочния вот на 14 ноември.

Новината е била потвърдена и от пресофиса на Петков и Василев, уточнява държавната телевизия. Бъдещата коалиция ще носи името на проекта на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

"Самото име е много добро, защото продължава това, заради което започнаха протестите", заяви Настимир Ананиев, основател на "ВОЛТ". От "ВОЛТ" не са поставяли никакви условия, доволни са от заявката на Петков и Василев, че се търсят почтени хора.

"Хората, които искат да работят за България. Мисля, че ние във "ВОЛТ" имаме много такива хора, които могат да се включат и да помогнат за този проект и се радвам, че можем да работим с хора, които са близки до профила, който е и наш профил", допълни Настимир Ананиев.

Ананиев подчерта, че са съгласни и с другото важно условие, поставено от Петков и Василев, а именно - да не се искат пари и места в листите. 

Настимир Ананиев отказа да каже с кои и с колко партии още се водят преговори за участие в бъдещата коалиция, но от "ВОЛТ" са поставили само условието ДПС и ГЕРБ да не са сред тях. Получили съгласието на Петков и Василев.

Ананиев определи като спекулации твърденията, че самият той е участвал в няколко партии и каза, че освен в настоящата си партия е бил само в "Движение България на гражданите".

Така "Продължаваме промяната" на двамата служебни министри ще може да се ползва от регистрацията на ВОЛТ, който пък напусна преди дни коалицията на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Желание за коалиция и общи листи с "Продължаваме промяната" вече изразиха от "Демократична България", стана ясно по-рано от думите на Христо Иванов.

От ДБ неколкократно обявяват Петков и Василев за свои съмишленици. Протегната ръка за обединение отправи и Мая Манолова от ИБГНИ, която потвърди, че засега намерението на нейната коалиция е да се яви в досегашния си формат.

Новините от днес и със задна дата