вторник, 21 септември 2021 г.

Зад засядане на кораба край "Яйлата": моряците заспали или пияни

 

                                        Снимка: Булфото

Неадекватното поведение на вахтените моряци е най-вероятната причина за засядането на товарния кораб под панамски флаг "Вера Су" край българските брегове на Черно море до Камен бряг, заяви шефът на Главна дирекция "Аварийно спасителна дейност" към ИА "Морска администрация" Румен Николов на брифинг за инцидента, предаде bTV. 

По думите му курсът на кораба не е бил променен, въпреки че е било видно че се движи в грешна посока към брега, а дали причината за това е, че моряците на вахта са били заспали или под влиянието на алкохол или наркотични субстанции - не е известно.

"Дежурният офицер и рулевият не са гледали там, където трябва, ако са гледали. Не е препоръчително да се предприемат действия по изваждане, тъй като може да се отворят по-големи пробойни", каза още Румен Николов.

По-рано през деня от Районна прокуратура-Добрич обявиха, че започват проверка на причините за инцидента, който е станал след 04.00 часа тази сутрин.

Екипажът на кораба се състои от девет души, всички те са турски граждани. Плавателният съд също е собственост на турска компания и е превозвал торове от Украйна за пристанище Варна.

 На кораба има 20 тона гориво, но засега не е установено изтичане или опасност от такова. Според Румен Николов товарът от торове също не представлява риск за околната страна.

Водолазна група ще направи оглед, за да се прецени как ще се действа за освобождаването на кораба.

"Поддържа се контакт с представителите на аварийния щаб за борба с разливите, в случай че възникне спешна необходимост от тяхната намеса. Преди да бъде направен опит или да започне операция по изтеглянето на кораба ще бъде направен оглед на корпуса му от водолазна група. Тя трябва да бъде избрана и наета от собственика на кораба. Българската държава няма да поема никакви разходи по операцията", категоричен е Николов.

Новините от днес и със задна дата