четвъртък, 2 септември 2021 г.

Акад. Петрунов: Нищо не може да се справи по-добре от имунизацията, иначе ще продължаваме да се гърчим не с месеци, а с години

  

Българинът не вярва на тези, които го управляват от години и нежеланието да ти нареждат отгоре води до отказ от имунизация. Ваксинацията срещу коронавируса да бъде задължителна за учителите, здравните работници, пожарникарите, транспортни работници, които контактуват с много хора. За това призова по bTV имунологът, акад. Богдан Петрунов.

"Нищо не може да се справи по-добре освен имунизацията, иначе ще продължаваме да се гърчим не с месеци, а с години", категоричен беше той.

Преболедувалите пък е добре да се ваксинират от 8 до 12 месеца след оздравяването, препоръча имунологът. Като аргумент за това експертът изтъкна, че и при прекарване на заболяването, и при ваксинирането "имаме един добър имунитет, но имунитетът след ваксина е много по-целенасочен, по-активен и по-специфичен". 

Смесването на ваксините даже е по-ефективно, каза ученият, като добави, че ваксините предпазват не само от COVID-19, но и от други циркулиращи вируси.

Акад. Петрунов призна, че смъртността от болестта в България е тревожно висока.

"Две цифри ме тревожат много - броят на починалите и хората в интензивните отделения, които са над 300-400. Това вече е много сериозен въпрос", каза ученият по bTV.

Той направи сравнение с Япония, която има десет пъти по-голямо население от нас, а починалите от коронавирус там са не повече от 18 хил. души, докато в нашата страна са над 19 000 жертвите на болестта. Богдан Петрунов беше категоричен, че няма как да обясняваме тази висока смъртност у нас от COVID-19 само с хроничните заболявания на българина.

Имунологът препоръча категорично имунизирането на децата над 12 години. Това е безспорно, добави той и отново даде пример с практиката по света - в Китай вече ваксинират децата над 3 години, а в САЩ ще въвеждат имунизация при шестмесечните бебета.

Акад. Петрунов изказа недоумение от факта, че у нас само 50% от медиците и едва 30 на сто от учителите са ваксинирани. "За мен това е просто необяснимо", коментира той факта, че лекари се обявяват против ваксинацията срещу коронавируса.

"Ваксинацията ще ни предпази, тя намалява възможността за мутация на вируса, това трябва да се разбере", подчерта имунологът. И добави, че това мутиране на вируса ще бъде безкрайно, защото еволюцията му е нормален биологичен процес. "В това няма никакво съмнение", прогнозира академикът.

Новините от днес и със задна дата