четвъртък, 2 септември 2021 г.

Бойни кораби тренират защита от ядрено оръжие в Черно море

  

Тактически учения на море започнаха днес екипажите на четири кораба от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС, съобщиха от Министерство на отбраната. Екипажите на военните кораби ще тренират защита на плавателните съдове от въздушен противник, спасяване на човек зад борд и стрелба по импровизирана цел, както и защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие. 

Екипажът на базов миночистач "Шквал", с командир капитан III ранг Христо Генчев, плава за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. Основният спектър от задачи, които военнослужещите изпълняват, са свързани с борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни операции. 

Едновременно с това екипажът повишава подготовката си за управление на кораба при плаване в теснини и в район с интензивно корабоплаване, за аварийно управление на кораба, за спасяване на човек зад борд, както и за защита на кораба от въздушен противник с фактическо използване на оръжието чрез провеждане на стрелба по импровизирана въздушна цел.

Екипажите на рейдовите миночистачи "Капитан-лейтенант Кирил Минков" и "Капитан-лейтенант Евстати Винаров" провеждат съвместно плаване. Те ще изпълняват задачи по управление на група кораби при използване на оръжието и техническите средства в интерес на видовете отбрани и защити, както и за отразяване на атаките на въздушен противник от корабно съединение и унищожаване на участък от минно заграждение от трална група с контактни тралове.

Екипажът на военния кораб "Сириус", с командир лейтенант Николай Петров, провежда тактическо учение на море, по време на което военнослужещите ще проведат тренировки за борба за живучест на кораба, защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие и отразяване на атаките от въздушен противник чрез провеждане на стрелба по импровизирана въздушна цел.

Новините от днес и със задна дата