четвъртък, 2 септември 2021 г.

Служебният здравен министър обяви новите К-19 ограничения и мерки

  

Служебният министър на здравеопазването в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров даде подробности във връзка с актуалната информация за COVID-19 и противоепидемичните мерки на територията на страната.

Припомняме, че в началото на седмицата от Министерство на здравеопазването (МЗ) разпространиха предложението за затягане на противоепидемичните мерки, отправено от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

"Д-р Върбакова ще замества доц. Кунчев, който е болничен тази седмица. Поканихме ви, за да съобщим мерките, които предлагаме да се приложат, за да ограничим разпространението на ковид вируса", заяви здравният министър. 

"Искам да кажа, че няма място за паника и разпространението на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", допълни той. 

Проф. Христова увери, че към момента у нас няма други варианти, освен "Делта" варианта на коронавируса и предходния вариант. Тя успокои, че новите мутанти, които са открити в Африка, все още не са стъпили у нас. 

"Основните показатели, които следим, са броят на хоспитализациите и смъртността. Обезпокоителен е високият брой на починали хора с коронавирус. Очевидно това е обратната страна на ваксинациите. Последно място по ваксинации ни отрежда първо място по смъртност. Има възможност ваксинацията да продължи. Предприетите мерки за създаване на възможност за амбулаторно лечение в ковид зоните дават възможност личните лекари, които няма да са ангажирани с ковид болни, да продължават процеса на ваксинация", обясни Кацаров. 

До края на дена заповедта ще бъде публикувана. 

Новите мерки които влизат в сила са: 

Провеждането на присъствени занятия от образователно естество се допуска със защитни маски, хигиена, редовно проветряване и разстояние от 1,5 метра. Преустановява се посещение на детски центрове и други услуги за деца. Провеждането на семинари се допуска до не повече от 30% от капацитета и не повече от 30 човека в помещението, задължително е носенето на маски. Преустановява се провеждането на тийм билдинги и подобни мероприятия. Провеждането на конкурси, изпити се допуска до не повече от 30% капацитет. Задължителна е дистанцията от 1,5 м. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия. Посещенията на кина, театри, циркове и концерти се допуска до не повече от 50% от капацитета, при само седящи места и задължително носене на маски. 


Провеждане на спортни занятия на закрито се допуска само без публика, а тези на открито се допускат само до 30% от капацитета. Спазва се дистанция от най-малко 1,5 метра и задължително носене на маски. 

Посещение на фитнес зали се допуска до 30% от капацитета. 

Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява. 

Посещението на балнеолечебни медикал СПА центрове, терапевтични центрове, се допуска до 30% от капацитета при създаден график, задължителна дистанция от 1,5 м. и маски. 

Посещенията в заведения за хранене, игрални зали, казина, се допускат само от 07:00 до 22:00 часа при разстояние от 1,5 метра, заемане на не повече от 1,5 метра между масите и задължителни маски за персонала. 

Акад. Петрунов: Нищо не може да се справи по-добре от имунизацията, иначе ще продължаваме да се гърчим не с месеци, а с години

Работодателите и органите по назначаването да организират работния процес, работа от разстояние и където е възможно да се допуска присъствена работа на най-много 50% от персонала. Свиждания в лечебни заведения се допускат при носене на пълен комплект оборудванеи предпазни средста, при не повече от един човек в стая по едно и също време. 

"Тези мерки съответстват на предложението на доц. Кунчев. Това са мерки, които са научно обосновани и съгласувани с експертния съвет, с който проведохме няколко обсъждания. Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да се обърна към всички с призив да се спазват мерките и с молба да съдействат на контролните органи, а не да им пречат. От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат. Заповедта влиза в сила в понеделник в 24 часа. Тя може да бъде обновена и прекратена по-рано, но и удължена", заключи служебният министър Стойчо Кацаров. 

"Няма да допуснем претоварване на здравната система и нашите лекари, санитари и сестри да бъдат поставени в ситуация да не могат да оказват медицинска помощ. Няма да се поколебаем да наложим най-строги мерки. От нас зависи дали ще стигнем до там. Има възможност. Ваксинирайте се", завърши той.

Новините от днес и със задна дата