сряда, 8 септември 2021 г.

Епидемия от фалшиви сертификати за ваксинация

  

Във все повече случаи лекари вписват данни за сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 без да поставят ваксина, съобщава Lex.bg. Причината според изданието е проста - в България преобладават хората, които не искат да се ваксинират. Но европейският сертификат създава огромни улеснения при пътуване, а в много държави - и възможност за посещения на ресторанти и събития на закрито.

Съответно лекари се съгласяват да вкарат в системата, че са поставили ваксина на свои познати без реално тя да е поставена. Но това е по-малкото зло. Вече немалко посредници в съдружие с лекари предлагат тази "услуга" срещу 500-600 лв., които лекарят и посредникът си делят. В много случаи, когато някой познава добре лекари, поставящи ваксини, издаването на фалшив сертификат се прави и като приятелска услуга.

Вече почти всеки може да се "похвали" с познати, участвали в такава схема. И все повече хора научават чрез кого могат да се сдобият със сертификат без да си поставят ваксина.

Така тази противозаконна дейност се разпространява като епидемията.

Бизнесът е супер печеливш и не изисква никакви сериозни усилия. Рискът е малък, защото и двете страни имат интерес да си мълчат. Нищо чудно до октомври един голям процент от водещите се за нововаксинирани да са с фалшиви сертификати. При това хората, които се сдобиват с такива фалшиви сертификати, имат пълното убеждение, че не правят нищо лошо - убедени са, че не трябва да се ваксинират и смятат, че съвсем справедливо са се снабдили със сертификати.

Какви са последиците от рязкото увеличаване на фалшивите ваксинации?

С възможността да се придобие сертификат без реална ваксинация отпада един от основните стимули хората да се ваксинират. Защото много често основната причина за поставяне на ваксина е придобиването на европейски сертификат. А се оказва, че сертификат може да се осигури срещу заплащане или като услуга без игла.

При значителен брой на фалшиво ваксинирани хора статистиката невярно показва висок процент заразени и починали ваксинирани, което демотивира честните хора да се имунизират.

При масовите фалшификации истината излиза наяве и се губи се доверието в българските сертификати.

Неваксинираните с фалшив сертификат ще ползват по-свободен контакт с други неваксинирани с фалшив сертификат, което ще спомага за разрастване на пандемията. Това с особена сила важи при новите ограничителни мерки, които не се прилагат в пълен обем за ваксинирани.

Как да бъде спряна нарастващата напаст от фалшиви сертификати? По света се практикува заснемане на слагането на ваксината, като се снима в гръб само на мястото за поставянето ѝ.

Полицията и здравните власти следва да призоват гражданите да подават сигнали на определени телефони и имейли при гарантирана анонимност.

Полезно ще е широко да се разясни, че при издаването на фалшиви сертификати се извършват едновременно няколко престъпления, което води и до отнемане на лекарските права.

Независимо дали се дават пари, или не, лекарят създава документ с невярно съдържание. Гражданинът и евентуалният посредник са му съучастници.

Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по време на епидемия, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Освен това, лекар, който снабди някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

Лекарят, който вкарва данните за издаване на сертификат осъществява правомощия на държавен орган и когато за съставянето на документ с невярно съдържание му се дават пари, това е подкуп. За съжаление в България провокацията към подкуп от агенти под прикритие е престъпление и поради това установяването на подкупа при сдобиване със сертификат без реална ваксинация е изключително трудно./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата