вторник, 7 септември 2021 г.

Костадин Ангелов за "Александровска": Ето и актите, които не се съобщават с апломб, защото не са удобни за Стойчо Кацаров

 Може да бъде изображение с 1 човек, седящ и текстово съобщение

Без изненада прочетох поредната информация, изнесена от министерството на здравеопазаването и свързана с Александровска болница.
Съобщението се подготвя от няколко дни и цели саморазправа с политически опонент. Съжалявам за институцията министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон.
Подобна информация за “лошото финансово състояние” се публикува за трети път в последните няколко месеца. Все покрай избори.
На обществото днес се дава “извадка от доклад”.
Ето и фактите, които не се съобщават с апломб, защото не са удобни за Стойчо Кацаров.
През 2013-та, когато ставам директор на “Александровска” болница, тя е с 29 248 000 лв. загуба. Тогава лечебното заведение е в отчайващо инфраструктурно състояние. Сградите се рушаха. От 2013-та до 2020 г. болницата се обновява и модернизира постепенно. Към 2020 г. остават за инфраструктурно подобрение сградите на Пропедевтика на вътрешните болести и на Клиниката по алергология, за които финансовите средства са осигурени. Финансов ресурс за Клиниката по кожни болести не е осигурен.
През 2013-та, когато ставам изп. директор на “Александровска”, приходите на болницата са 40 млн. лв. , а в края на 2020-та те са над 77 млн. лв.
Просрочените задължения са стопени от 16 млн. лв. на 8 млн. лв. в края на 2020-та. С ясна и отчетлива тенденция за намаляването им в последните 5 години.
Капиталът на болницата е скочил двойно. 33 млн. лв. през 2013-та. 70.8 млн. лв. в края на 2020-та.
Средната брутна заплата е била 821 лв. преди да стана директор. В края на 2020-та средното възнаграждение е 1710 лв. (повече от двойно увеличение). В “Александровска” работят над 1500 служители. Сами можете да направите сметката.
Всички тези факти са лесно проверими на този линк:
През юни министерството на здравеопазването публикува тази таблица, но съобщи само два реда от нея. Без да акцентира върху цялата каратина.
Нещо много важно. Прави се опит за манипулация на обществото чрез финансови термини. На хората се дава информация за счетоводен резултат, който е коренно различен от ФИНАНСОВ резултат.
Модернизирането на болницата с апаратура води до амортизационни отчисления, които според изискванията на закона за счетоводството трябва да се вписват като загуба. Точно тези амортизации формират т.нар. счетоводна загуба. Но това не е финансов резултат. Паралелно с натрупването на счетоводната загуба се увеличават активите на болницата.
Всички сключени споразумения, за които пише днес Кацаров от името на министерството, са законно сключвани и е защитен финансовият интерес на лечебното заведение.
Всички сключени договори за разсрочване на задълженията са подписвани след преговори и са обстойно разглеждани от Съвета на директорите. Сключването им винаги е предхождано от нарочно решение на Съвета на директорите.
Прокуратурата разследва информацията, изнесена от Стойчо Кацаров. Държавното обвинение отказа да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление.
Преди дни приключи и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, без констатирани финансови нарушения, извършени от мен.
Днешната атака на Стойчо Кацаров е опит за сплашване.
Няма да ми запушите устата!
Нито ще ме уплашите с политически натиск!
Няма да спра да говоря за частната болница край Казичене, за която Кацаров подготвя “зелена светлина”.
Преди 20 дни поисках от МЗ писмата, с които министърът стартира процедурата за частната болница. Входящите им номера са: ЛД-00-162/31.05.2021 г. , ЛД-00-162/04.06.2021 г. , ЛД-00-162/13.07.2021 г.
Все още не са ми предоставени.
Кой финансира НПО-то на Кацаров преди да стане министър?
Организацията получава стотици хиляди левове годишно. Това е видно от финансовите отчети в Търговския регистър.
Дали не е Търговска лига? Дали не е Чайкафарма?
Дали не са лица, свързани с тези дружества, които днес искат да отворят частна болница край София?
Всъщност отношенията ми със Стойчо Кацаров бяха прекрасни до момента, когато трябваше да освободя съпругата му от работа. Тя постъпи на работа в “Александровска” през 2016-та. След молба по телефона от Кацаров. През 2019-та поиска по-висока заплата, но нямаше как да удовлетворя това желание. Тогава Стойчо Кацаров ми каза, че ще си имам проблем с неговата организация.

Новините от днес и със задна дата