сряда, 8 септември 2021 г.

Депутатите не успяха да решат колко и откога ще се повишат пенсиите

Ще дадат ли депутатите "назад" за увеличението на пенсиите (видео) |  Бизнес.dir.bg

По какъв начин да бъдат повишени пенсиите - с актуализация, с добавки или и с двете. Този въпрос не успяха да решат депутатите през двата дни, в които продължиха дебатите и гласуването по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/.

В началото на днешните дебати по темата председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански отправи следното предложение към народните представители: от 1 октомври 2021 г., пенсионерите да започнат да получават добавка от 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември. От същата дата да се увеличи и обезщетението за втората година майчинство от 380 лв., на 650 лева. Според предложението му от 25 декември 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи на 370 лв., а максималната на 1500 лева, като пенсиите ще бъдат преизчислени на база действителен стаж на база коефициент 1,35.

По искане на "Демократична България" заседанието бе временно прекъснато, за да се даде време на депутатите да се запознаят с предложението.

Припомняме, че преди ден министърът на финансите Асен Василев коментира, че парламентът е приел две взаимоизключващи се предложения - едното е за 120 лева към пенсиите всеки месец до края на годината, а другото е предложението, внесено от служебния кабинет и след това променено от бюджетна комисия, за минимална пенсия от 370 лв. плюс преизчисление на всички останали пенсии. Той посочи, че в спешен порядък колегите му от Министерството на финансите ще работят, за да предоставят днес разчетите за двата варианта и след това те да бъдат обсъдени в парламента.

След днешната почивка Любомир Каримански призова да се проведе извънредно заседание на бюджетната комисия, която да се запознае с разчетите на Министерството на финансите.

Такова предложение отправи и Йордан Цонев от ДПС. 

В крайна сметка с подкрепата на 129 депутата от ИТН, ДБ, ДПС и ИБГНИ, заседанието на парламента беше прекратено. Против гласуваха 53 депутата от ГЕРБ-СДС, 32-а от БСП и един от ДБ. "Въздържали се" бяха трима депутата от ГЕРБ-СДС, един от БСП и двама от ДБ.

Новините от днес и със задна дата