сряда, 1 септември 2021 г.

Откриха частици неръждаема стомана в шишенца ваксини на „Модерна”

  

В шишенцата с дози от временно спрените за използване партиди от ваксината на "Модерна" са открити частици от неръждаема стомана, предаде Ройтерс, като се позова на японското здравно министерство. Изводите са резултат от разследване на "Модерна" и на японската компания "Такеда", която разпространява ваксините на "Модерна" в Япония.

"Неръждаемата стомана редовно се използва за сърдечни клапи, при подмяна на стави или за метални шевове и скоби. Така че не очакваме инжектирането на частиците, идентифицирани в тези партиди в Япония, да доведе до повишен медицински риск", се казва в изявление на "Такеда".

"Модерна" заяви, че "Такеда" планира да започне изтегляне на няколкото партиди с ваксината, чието използване беше временно преустановено при подаването на сигнала за наличието на примеси в някои от шишенцата с дози от ваксина срещу ковид.

Двама души починаха след имунизиране с ваксина срещу Covid-19 на компанията "Модерна" от партиди, които бяха спрени поради открити примеси, съобщи на 28 автгуст японското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

Двамата починали са мъже, на възраст между 30 и 40 години. Те са загубили живота си този месец, броени дни след като са получили втора доза от ваксината на "Модерна", посочи в прессъобщение министерството. И на двамата е била поставена ваксина от една от трите партиди, които бяха спрени в четвъртък.

Японските власти спряха използването на 1,63 милиона дози "Модерна", разпратени до 863 ваксинационни центъра в цялата страна, повече от седмица, след като националният дистрибутор "Такеда фармасютикъл" получил сигнали, че в някои флакони са открити примеси.

Новините от днес и със задна дата