неделя, 26 септември 2021 г.

Времето за разтоварване на кораба Вера Су изтича: Ще се стигне ли до екокатастрофа

  

                                   Снимка: Булфото

Изтича времето за разтоварване на заседналия на 20 септември в скалите край местността Яйлата кораб Вера Су (Vera SU). Това се казва в официално писмо на риболовното сдружение "Черноморски изгрев", изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на "Морска администрация" Живко Петров и екоминистъра Асен Личев. 

Мерките трябва да бъдат предприети още днес, 26.09.2021 г., се казва в писмото до властите.

В него се изразява съжаление, че десетките сигнали от различни организации не са довели до реални резултати и пет дни са били изгубени в обяснения за административни процедури и декларация, че собственикът на плавателния съд е отговорен за изтеглянето на кораба.

Собственикът е отговорен за създалата се ситуация, но още по-голяма е отговорността на държавата за предотвратяването на мащабно замърсяване във водите на Черно море, категорични са от сдружението.

Щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор, но и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е декларации за поемане на политическа отговорност в края на следващата седмица, отбелязват от сдружението.

В писмото се изразява недоумение от съобщения в медиите за притесненията на отговорните институции от настъпване на евентуални лоши метеорологични условия. Няма риболовен кораб от Северното ни Черноморие, който да не е наясно, че след вторник 28.09.2021 г. времето се разваля и ветровете ще доведат до такива вълнения, които да разбият плавателния съд. Убедени сме, че всеки от вас е запознат с прогнозата за времето и вероятно съзнава какво предстои, подчертават в писмото си от сдружението.

Представителите на "Черноморски изгрев" коментират, че към настоящия момент не е ясно дали страната ни разполага с подходящата техника за този тип морско спасяване, в т.ч. хеликоптери, които да извършат част от разтоварването. Изразяват увереност, че като морска страна държавата ни има подобен ресурс. "Ако това не е така, дано страната ни да е поискала помощ от съседните държави или Европейската комисия, която има изключителна компетентност за опазване на морските биологични ресурси във водите не ЕС в Черно море."

Сдружението уведомява, че разполага с 53 риболовни кораба с дължина между 12 и 27 метра, които могат да участват в акцията по разтоварване и изтегляне на заседналия кораб.

Държавата се разшета

Междувременно от пресцентъра на МТИТС съобщиха, че министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев днес е подписал заповед, с която разпорежда на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия за освобождаване на заседналия товарен кораб Vera SU.

Заповедта влиза в сила от днес и предвижда безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълно възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

През последните дни са ангажирани всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение, и да се предотврати замърсяване на околната среда, се казва в съобщението.

На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия.

Безотговорното отношение от страна на карабособственика доведе до пълното ангажиране на държавните институции през последните дни, се отбелязва в съобщението.

"По никакъв начин няма да толерирам безотговорно отношение към здравето на хората, околната среда и нерегламентирани и непрозрачни търговски интереси", е казал министър Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на МТИТС.

Новините от днес и със задна дата