неделя, 12 септември 2021 г.

Откриха тялото на 15-годишното удавено момиче край Китен

  

Открито е тялото на 15-годишното момиче, което изчезна преди дни в морето край Китен, съобщиха от бургаската полиция. То е изплувало днес по обед на скалите край Атлиман и местно заведение. 

Трагедията се разигра на 9 септември. В следобедните часове две сестри - на 10 и на 15 години, от София, дошли на почивка по Южното Черноморие, влизат в морето в неохраняемата зона при много силно вълнение. 

По-малката сестричка е спасена от турист, но морето завлича по-голямото момиче. 10-годишното дете е с пневмония в бургаската болница. Според очевидци линейката се е забавила и дошла чак от Созопол.

Веднага започва спасителна акция, в която се включи и "Гранична полиция". Заради лошите метеорологични условия обаче акцията по издирването на момичето бе прекратена още същия ден. Впоследствие издирвателната операция беше подновена и продължи през целия вчерашен ден. 

В издирването се включиха катер на Гранична полиция, спасители с джетове и водолази.

Свидетелката на инцидента Мая Стоицева пък разказа по бТВ, че флагът е бил първоначално жълт, а след инцидента е бил сменен. "Имаше много хора във водата. Жълт беше флагът. След инцидента го смениха с червен. Докога ще позволяваме това да се случва? Да нямаме достатъчно спасители? Да не дойде Бърза помощ?", пита жената.

Инцидентът се случва между два поста - единият от които от началото на седмицата е без спасители.

 "На него няма флаг, има и табели, че тази зона е неохраняема част на плажа. Получава се, че най-опасната зона е неохраняема. Реално погледнато, по наше усмотрение, работим повече постове, отколкото е нужно за тази част на сезона", уточни спасителят Цветко Гогов.

Новините от днес и със задна дата