сряда, 4 август 2021 г.

В Италия влиза в сила системата "Зелен пропуск" ("Green Pass")

  

На 6 август в Италия влиза в сила системата "Зелен пропуск" ("Green Pass"), която на практика ще е единственият възможен начин за хранене в заведения на закрито, посещение на кина, театри, музеи, басейни, фитнес зали, спа центрове, фестивали, казина и други.

Само тези, които разполагат със зелен пропуск, ще имат достъп до тези места.

При обявяването на новите правила управата на Колизеума сравни сертификата с tesserae hospitalis, древноримски документ за признание и своеобразна покана, съдържаща имената на гостите. Без този документ туристите няма да бъдат допускани в Колизеума и останалите италиански музеи, а сумите за вече закупени билети няма да бъдат възстановени.

От 6 август посещението на Ватиканските музеи също ще е възможно само със зелен сертификат.

Яденето на открито, както и пиенето на кафе на бара ще са възможни и без пропуска, засега той няма да се изисква и за пътуване в обществения транспорт или на борда на самолет в Италия. 

Какво представлява зеленият пропуск в Италия?

Зеленият пропуск е добавка към европейския COVID сертификат и удостоверява, че приносителят му е ваксиниран поне с една доза ваксина, преболедувал е инфекция от COVID-19 през последните шест месеца или има отрицателен PCR тест от последните 48 часа.

Как да се сдобиете със зелен пропуск?

Живеещите в Италия и тези, които са ваксинирани там, могат да свалят пропуска от специален сайт с кода, който са получили като SMS след ваксинацията (тук). Чужденците от Европейския съюз ще могат да ползват ваксинационните сертификати, издадени от собствената им страна вместо италианския зелен пропуск.

Новините от днес и със задна дата