събота, 14 август 2021 г.

Проф. Кантарджиев: До края на месеца заразените с COVID-19 ще се удвоят, но мерки не се вземат

  

"Не виждам кампания за ваксинация, нито пък тя се прави като хората, нито се взимат мерки. В 11 области в страната заболелите са над 100 на 100 000 на 14-дневна база. Средно за страната са 107. За София са 132-ма. До края на месеца броят на заразените с COVID-19 ще се удвои" - това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев в "Събуди се" по NOVA.

"В деня, в който д-р Пенчев (Данчо Пенчев - шеф на столичната РЗИ - б.р.) каза, че трябва да се вземат мерки в София, имаше 99,8 заболели на 14-дневна база. В деня, в който той искаше да се въведат мерки според прехваления нов план, имаше вече 107. За съжаление, не видяхме мерки", коментира той.

Кантарджиев, който сега е консултант на Столична община за коронавируса, е категоричен, че в тази ситуация е необходимо да се предприемат действия.

"В новия план, в който няма нови неща, трябваше да се съобрази, че вече имаме едно много силно оръжие, а именно - ваксините. Да, през 2020 г. затваряхме, но тогава нямаше ваксини, нямаше маски за лекарите, нямаше кислород за болите. Каквото направихме, мисля, че го направихме добре. За съжаление, това не се оценява", изтъкна експертът, който беше отстранен от поста директор на Центъра за заразни и паразитни болести от служебния министър Стойчо Кацаров.

"Дано Господ да помага на България, защото първа вълна почти нямаше, втората не беше много поразяваща, въпреки че натовари значително системата а здравеопазването, с третата мисля, че нашата система на здравеопазването се справи добре. Дай боже и четвъртата да не се развие много бързо и да не е с много хора", каза още той.

"Преди месец и половина аз лично мислех, че пикът ще е октомври месец, но виждам, че нещата се развиват много по-бързо и то благодарение на факта, че нито се вземат мерки като хората, нито се обяснява на населението, нито върви ваксинацията на едно европейско ниво", допълни Кантарджиев.

"Ламбда вариантът възникна в Латинска Америка. Беше доказан в десетки държави. Слава богу, той не доби епидемично силно разпространение и в момента не е заплаха за здравето на европейците и българите. В НЦЗПБ до седмица ще могат да се правят по 600 секвенирания на седмица и ще имаме данни за нови варианти. Много е вероятно и в България да се селектира някакъв вариант. Затова трябва да сме готови спокойно да посрещнем трудностите", заяви още той.

Запитан дали ваксините могат да ни предпазят от новите варианти на коронавируса, Кантарджиев коментира:

"Нашата страна сключи един договор с най-големия производител в момента на ваксини, така че ако през 2022 г. и 2023 г. настъпи някаква мутация и трябва третата ваксина да се промени, фирмата ще го направи научно обосновано, така че тя да действа срещу новата генетична линия. Българския народ трябва да знае, че е защитен".

Проф. Тодор Кантарджиев отново призова хората да се имунизират.

Новините от днес и със задна дата