неделя, 29 август 2021 г.

Корнелия Нинова: Няма да върнем мандата!

 Корнелия Нинова остава във ВМА на системи - News.bg

Имаме избор - или веднага да върнем мандата, ако днес чуем, че нямаме подкрепа или да проявим отговорност и да го задържим. Ние избираме второто. Но ако днес се потвърди, че нямаме подкрепа, няма да го държим в неразумен срок. Това заяви в Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова. Изявлението ѝ бе направено само час преди началото на срещата с представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме" за съставяне кабинет с третия мандат.

Нинова вече даде заявка при получаването на мандата, че коалицията ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет. След интервюто на Слави Трифонов обаче, от левицата посочиха, че с едно интервю Трифонов изпраща държавата на нови избори, като прибавя и парламентарна криза към останалите три.

"За избор на правителство трябват 121 гласа в парламентарна зала. Ние разбираме, че имаме само 36 и не можем сами, а трябва да търсим съюзници. Обърнахме се към новите партии в НС - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!". Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление ГЕРБ.

Засега колегите от другите партии не искат да подкрепят такъв кабинет. Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели, но волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет", заяви председателят на левицата.

Според нея, очевидно е, че след интервюто на Слави Трифонов настроенията започнаха да се променят.

"Но пред нас има по-сериозни предизвикателства - ниските доходи, ковид кризата, затварянето и фалитите на фирми, увеличаваща се безработица. Все въпроси, които заслужават огромно внимание. В момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми лежи върху БСП. Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне НС и да насрочи избори. Но така ще оставим болните без лекарства, лекарите - без 1000 лева на първа линия, както и полицаите и военните без средства за охрана на границата", изброи Нинова.

Тя се обърна специално към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с думите:

"Той вчера каза, че трябва да върнем мандата веднага. Г-н Борисов, преди да давате оценки на другите партии, си отговорете на въпроса защо никоя партия не желае да разговаря с ГЕРБ и тя е в тотална изолация". 

Корнелия Нинова бе категорична, че от БСП няма да дават присъди, това щял да го направи българският народ, коментира предизборно тя, без да отчете, че отговорността за съставяне на правителството не трябва да се прехвърля към гражданите и всички останали политически послания са чист популизъм. Защото стана ясно, че стратегията "всички анти ГЕРБ и техните гласоподаватели", просто не работи в полза на нито един български гражданин и е антидемократичен акт.

Новините от днес и със задна дата