неделя, 29 август 2021 г.

Нов смъртоносен щам на К-19 удря света, проф. Христова разкри идва ли "Ламбда" у нас! ВИДЕО

  

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова разкри пред Нова телевизия какво се случва с разпространението на К-19 у нас.

Трябва ли да се притесняваме от най-новия Ламбда вариант на коронавируса?
Засега "Ламбда" се шири предимно в Южна Америка, доста далече от нас. До момента в България категорично няма данни за подобна разновидност. Може да бъде източник на заплаха в бъдеще време, понеже изработените срещу сегашните варианти  антитела, не му влияят особено.  Към момента "Делта" вариантът е залял света, дори след време да имаме единични случаи от "Ламбда", поради неговите особености, той трудно ще се наложи пред "Делта", който е най-инфекциозният.
 
Работят ли ваксините срещу Делта?
Много изследвания са направени за "Делта" варианта, знаем, че ваксините работят много добре срещу него, но за "Ламбда" все още не знаем със сигурност. 
 
Преболедувалите имат доста висока степен на защита срещу "Делта" варианта, но трябва да се има предвид, че има редица хора с отслабена имунна система, при които имунният отговор не е достатъчно силен. Също така, имунната защита спада с времето.

В момента, 1 от всеки 3000 от ваксинираните се е разболял. Ефективността на ваксините не е 100 процента, но важното е, че те ще го прекарат много леко. Хоспитализациите са изключително редки. По данни на САЩ, големия бум на делта е там където липсва покриването с ваксини.
 
Относно 3-тата ваксина:
Аз съм ваксинирана още през месец януари, в моментът в който бъде разрешено от европейската агенция по лекарствата, ще започне и ваксинацията с 3-тата ваксина. За лицата над 60 годишна възраст и за  имуно-компрометираните е нужна 3-та доза.

Доказа се че има клетки на имунната памет, който ще осигурят една добра защита още на входа на инфекцията. Ваксинираните сме добре защитени.
 
Къде сме в развитието на 4-тата вълна
В подножието на върха, случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се постепенно да стигнем този връх и да почнем да слизаме. Във Великобритания, бързо се достигна този връх, но трябва да отчетем, че у нас имаме малък процент на броя на ваксинираните

Въпросът е кога ще достигнем пика, но при всички случаи ще надхвърлим 2000 болни на ден, при всички случаи през септември ще има динамика.

Тази нова 4-та вълна, вълната на младите ли е?
Пикът на заболелите се изнесе към по-младите, на възраст между 20-30г. и тези между 30-40г. Тези които не се ваксинираха.

При младите имунната система се мобилизира по-бързо, но има и много тежки случаи, вече и много смъртни случай. Те са по-склонни към цитокинова буря която води до много тежки последици.
 
За ваксинацията на деца ?
Определено бих посъветвала родителите да обмислят ваксинацията на деца над 12 год. възраст. Вече има достатъчно изследвания за безопасността на ваксините. 
 
Алтернативни начини за засилване на имунитет:
Науката казва, че има различни варианти, имаше проучване за БЦЖ ваксината, има определени препарати за профилактика, но все пак, най-ефикасното средство си остават ваксините. Безвредни, изпробвани върху много хора.

Последните дни наблюдавам засилване на интереса към ваксините, здравият разум надделява. Единствено ваксинирането е начинът да спрем тези нови мутации.
 
Доскоро бяхме на по 2,3 хиляди ваксинирани на ден, сега са  по 12,13 хиляди. Хората виждат колко широко е заболяването, колко тежко се кара и почват да узряват за това. Липсата на ваксинация ги напряга, трябва да стоят вкъщи и да живеят в страх от евентуално заболяване.

Новините от днес и със задна дата