неделя, 1 август 2021 г.

Специалисти бият тревога за фатална опасност из целия свят

  

Климатолозите съобщават за драстично увеличение на броя на мълниите по света, съобщават световните издания. Всяка година все повече хора умират от удар от мълния.

Например през последната година (2020-2021 г.) в Индия са регистрирани 18,5 милиона удара от мълнии, което е с 34% повече в сравнение с предходния годишен период (2019-2020 г.).

Между март 2020 г. и април 2021 г. общо 1697 души са загинали вследствие на удар от мълния в Индия.

Учени от цял свят се опитват да разберат защо се наблюдава такова значително увеличение на броя на ударите от мълнии и дали това се дължи на човешката дейност.

Изследователите са забелязали, че през последните години температурите на повърхността и нивата на влажност рязко са се повишили. Увеличаването на броя на смъртните случаи вследствие на удар от мълния може да е свързано и с повишаването на температурите, което кара хората да бъдат по-често на открито.

Напоследък учените също влияят на времето, за да подобрят условията на живот. Например в началото на юли 2021 г. учени в ОАЕ се опитаха да използват дронове и електричество, за да предизвикат дъжд, но в крайна сметка предизвикаха тежки наводнения. 

Възможно е, считат някои изследователи, човешката намеса в делата на природата да не доведе до нищо добро, а само да провокира нови катастрофални събития./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата