четвъртък, 26 август 2021 г.

"Маркет линкс": ИТН вече е трета политическа сила - първи са ГЕРБ, следва ДБ

  

От първа политическа сила "Има такъв народ" (ИТН) се нарежда на трето място. Първи са ГЕРБ, следвани от "Демократична България". Разликите между "Демократична България", ИТН и БСП обаче са в рамките на статистическото отклонение, съобщи по bTV социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс" и проведено в периода от 13 до 22 август.

Изследването показва сериозно разместване на парламентарната мозайка, както и увеличаване на политическите сили в НС на 7. "Възраждане" е седмата формация, която прекрачва прага за НС. БСП пък пада на четвърто място. 

"ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада", коментира социологът. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия", коментира Живков.

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение.

Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения.

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%. Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.

Новините от днес и със задна дата