четвъртък, 26 август 2021 г.

Учени предупредиха: Библейски потоп ще опустоши Европа

  

Библейски потоп заплашва Европа, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

Според тях вероятността от повторение на екстремните дъждове и наводненията, които удавиха Стария континент това лято, се е увеличила поради глобалното изменение на климата.

Изследователи от групата World Weather Attributions казват, че е 9 пъти по-вероятно над Западна Европа да се изсипят поройни дъждове като тези в Германия през юли заради глобалното затопляне. 

Според тях валежите в този регион са станали с от 3 до 19% по-силни поради затоплянето, причинено от човешката дейност, посочва Би Би Си.

Учените изтъкват, че в Западна Европа подобни порои се появяват веднъж на 400 години, но поради продължаващото нарастване на емисиите на парникови газове и повишаването на температурите тези явления ще стават все по-чести.

През юли в Германия, Белгия и други части на Западна Европа проливни дъждове доведоха до опустошителни наводнения, при които загинаха над 220 души. Отнесени бяха коли и цели къщи.

Междувременно руският климатолог и доцент в Агротехнологичната академия Владимир Рябов заяви, че човечеството го очаква глобална катастрофа. Ако държавите не намалят емисиите на парникови газове,

Рябов обяснява, че увеличаването на нивото на Световния океан, дори с няколко метра, ще залее около 30 процента от земята, на която в момента живеят хората.

Това ще бъдат найгъстонаселените райони на планетата. Глобалното затопляне ще предизвика ново велико преселение на народите след един век, тъй като хората ще трябва да преместят жилищата и производството си, прогнозира експертът.

По груби изчисления значително увеличение на нивото на Световния океан ще бъде забележимо през идните 30 години. Нивото на Черно море също ще се промени, прогнозира климатологът.

Новините от днес и със задна дата