неделя, 15 август 2021 г.

Сачева: Категорично не е вярно, че към полицаите е имало инструкции да бият

 

„Видях кадрите и изразявам искрено съжаление за това, което се вижда на тях. Най-искрени съчувствия към пострадалите и техните близки. Нашата политическа позиция бе разпространена още в петък. Ние осъждаме всички видове насилие и по никакъв начин не можем да толерираме длъжностни лица да превишават своите правомощия”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

Тя добави, че насилието не може да се дели на приемливо и неприемливо.

„То е същото, когато става дума за тези млади хора, но и когато става дума за полицаите. Ако ще има разследване то трябва да бъде двустранно. Има наказани хора, които са с последно предупреждение, а друг не може да бъде повишаван в рамките на няколко години”, обясни Сачева.

„Протестите от миналата година бяха изключително напрегнати. Мисля, че днес се опитваме отново да разделим обществото и да внесем омраза. Защо не показваме кадрите и от другата страна?

Защо не говорим, че за повече от 120 дни на протести има само един случай на превишаване на правата от служители на МВР”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Според Сачева истината има две страни: „Случилото се с полицаите също не трябва да бъде пренебрегвано”.

„Отговорността за едно действие е лична. Категорично не е вярно, че към полицаите е имало инструкции да бият. Казвам го като човек, който е присъствам на всички заседания на МС.

Всички ние, включително и г-н Борисов сме били против упражняването на каквато и да е форма на насилие срещу протестиращи граждани”, заяви Сачева.

„Това, което се опитват да внушат нашите политически опоненти е абсолютна манипулация. Наказанията за извършеното трябва да бъдат поети персонално от полицаите, които са били там. Вътрешните министри не могат да носят отговорност за нещо, за което нямат отношение”, каза още тя.

МВР не е укривало случаи на насилие и няма полза да го прави. Около това мнение се обединиха бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски относно разпространените кадри с полицейски произвол от протестите на 10 юли миналата година. 

"Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд. Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество", написа във Facebook Маринов и добави:

"Категорично не приемам превишаването и злоупотребата с полицейски правомощия, както и противозаконни действия, извършвани срещу полицейски служители, изпълняващи своя служебен дълг".

Христо Терзийски призова този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в обществото.

"Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи! Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!", заяви той в социалната мрежа.

Коментарите за случая на политическите лидери, които призоваха отговорните да бъдат съдени, бяха много остри. А председателят на НС Ива Митева свиква извънредно заседание на парламента заради кадрите във вторник, на което трябва да бъде изслушан вътрешния министър относно взетите мерки.

И един коментар от Фейсбук: Че полицаите са си превишили правата е така, заради грубото им отношение след задържането. Но отхвърлям лъжата, че някой е бил бит вързан. В кадрите не видях нито един от арестуваните, който да е бит, след като е с белезници на ръцете. А Христо Иванов, Слави Трифонов и др., наблягат на това, че били вързани и бити. Не случайно наблягат на тази лъжа "вързани и ритани", защото полицаите нямат право на това. Но имат право да приложат сила, при арест на човек хвърлял камъни по тях, на уж мирен протест, ако същия оказва съпротива при задържането му. Нека си припомним, че протестите не бяха мирни, гаврите с органите на реда бяха нескончаеми. На терор бяха подлагани не само полицаите, но и мирни граждани на София.

Новините от днес и със задна дата