понеделник, 2 август 2021 г.

Разследват брутално психическо насилие над деца с увреждания в Бургас

  

Скандален видеоклип с брутален психически тормоз и насилие над беззащитни деца с увреждания взриви социалните мрежи, пише Монитор. 

Вербалната агресия идва от няколко дами, които очевидно са назначени и работят като педагози с децата. Видеото е заснето  в базата на ЦСОП-Бургас, по-известна като бившето Помощно училище.  На видеозаписа се чува разговор между педагожките и обидни и унизителни реплики, отправени към децата. "След малко ще ѝ счупя главата", казва една от дамите, а друга отговаря: „Направо е отвратителна лигла. Трябва да изляза, защото ще я убия…Тя знае какво ще стане, когато останем насаме”.

Друга от педагожките отговаря: "Трябва да я надумкаме и тогава да седи и да реве цял ден...". Секунди по-късно първата заканваща се педагожка продължава: "Аз имам час с нея ей сега... ох, мале как ще те набера сега след малко, ей сега - четвъртия час...". После дамата продължава: "тя един месец я държа, после забрави кво стана, сега ще останем насаме и още един месец ще я държи! До Нова година ще е прекрасна...".

Чува се гласа на трета жена, която заявява: "Тази е голяма лиготия", а друга от колежките й се обръща към детето с думите: "Тя знае какво става като останем насаме... Така, че ни майка ти ме стряска, ни баща ти, ни вуйчо ти, ни който и да е.... Пък кой бил полицай, пък бил незнам си какъв...Тя ще види след малко...".

Педагожките продължават да коментират детето в негово присъствие и да го обиждат. "Иначе името си не знае, не може да напише една буква, а те изважда извън нерви", казва една от дамите. В записа се съдържат всевъзможни реплики, граничещи с издевателство над детската психика, но почти няма нищо, което да напомня за някакво макар и повърхностно обучение.

По-нататък разговора между преподавателките продължава със смешки и припомняне на стари случки с други дечица. Една от госпожите разказва как в салона по физическо завързала ръцете на момченце, след като го сложила на колелото. Разказаната ужасяваща случка предизвиква не възмущение, а бурен истеричен смях сред останалите педагожки.  

Засега не е ясно кой и по какъв начин е успял да заснеме скандалния клип. След като той бе публикуван в социалните мрежи, се знае, че кмета на града Димитър Николов е уведомен.

Оказа се, че това не е първият скандал в Центъра. За недопустимо отношение към децата от страна на възпитателките е имало и други подадени сигнали в Агенцията за закрила на детето, но не е ясно до къде е стигнала проверката.

Според запознати, те са приключили безрезултатно, защото сигналите не са били подплатени с видеозаписи, а директорката на ЦСОП Бургас Диана Костова обявила всичко за лъжа. Тя гарантирала, че децата са обгрижени, а родителите изключително доволни от отношението на педагозите. 

Скандалният видеозапис вече е предаден на прокуратурата, и по случая е започнало разследване. 

Новините от днес и със задна дата