неделя, 29 август 2021 г.

Убитата 23-г. старши сержант от морската пехота Никол, която помагала на авганистански жени и деца

  

Всички 13 американски войници, убити при самоубийствената бомбардировка на ISIS-K в Кабул в четвъртък, са идентифицирани, а призрачните последни снимки на една жена от морската пехота взривиха мрежата.

Убити са Макс Совяк, сержантът от щаба на армията Райън Кнаус и морските пехотинци Хънтър Лопес, Райли МакКолъм, Дейвид Лий Еспиноса, Карим Никуи, Джаред Шмитц, Дейган Пейдж, Тейлър Хувър, Умберто Санчес, Йохани Росарио, Дилън Мерола и Никол Джи. 

Само няколко дни преди да бъде убита на препълнен летищен контролно-пропускателен пункт, морският сержант Джи е заснета да придружава редица евакуирани, докато те влизат в товарния отсек на C-17 Globemaster, за да избягат от Афганистан. Други снимки показват, че Джи държи афганистанско бебе.
 Докато семействата и приятелите на войските, загинали при бомбардировките в четвъртък, научават за съдбите на близките си, мнозина обсъждат с разочарование неуспехите в планирането и лидерството, довели до тяхната смърт.

Бащата на МакКолъм каза пред Daily Beast , че не обвинява администрацията за ситуацията в Афганистан, но обвинява президента Джо Байдън за неуспешното управление на изтеглянето.

„Загубих сина си, но там все още има морски пехотинци“, каза той. „Страхувам се да видя какво ще се случи по -нататък и какво ни очаква.“ 

Бащата на Никол - Стив каза пред Fox News в петък вечерта, че е ядосан от условията, в които работят морските пехотинци, като нарече ситуацията на международното летище Хамид Карзай „гърмяща пуйка“.
 


- Аз съм добрводелец; Никога не съм служил. Но дори и аз видях, че това е опасна ситуация “, каза той.

„Просто всичко беше толкова хаотично и не въобще нямаше план“. Така описа опечаленият баща евакуацията, която насочи хиляди афганистанци, които искат да напуснат страната, да се спуснат към контролно -пропускателните пунктове, обслужвани от американските войски. 

Междувременно Централното командване на САЩ потвърди късно в петък, че удар с безпилотен самолет елиминира предполагаемия организатор на летищната атака, член на ISIS-K в провинция Нангахар.

Ударът уби един човек, а говорителят на флота капитан Уилям Урбан заяви, че не знае за цивилни жертви. 

Сержант Никол Джи била техник по поддръжката на 24 -то морско експедиционно звено от Роузвил, Калифорния.

Само няколко дни преди да бъде убита при експлозията, Джи е заснета да държи афганистанско бебе и да ескортира редица евакуирани, чакащи да се качат на самолет на летището в Кабул.

 - Тя се грижеше за хората. Обичаше силно. Тя беше светлина в този тъмен свят. Тя беше моят човек “, каза приятел и съратник на Джи от морската пехота - Малори Харисън в публикация във Facebook. 

 „Намирам спокойствие, знаейки, че е напуснала този свят, правейки това, което обича. Тя беше морски пехотинец - каза тя.


„Тя вършеше Божието дело ... ... като воин. Помагаше на афганистански жени и деца, които се опитват да напуснат страната “, написа капитанът Карън Холидей в нейна чест във Facebook.

Холидей нарече Джи „Морски пехотинец за пример. Лидер на място в тази ситуация. “/БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата