събота, 10 юли 2021 г.

Вече е факт! Ето коя европейска страна затваря границите си за неваксинираните

 

От 14 юли Малта ще се превърне в първата държава в Европа, която ще затвори границите си за неваксинирани срещу COVID-19. Това предава германската информационна агенция DPA.
Властите ще изискват от всички пътуващи да представят доказателства за ваксинация срещу COVID-19, обяви министърът на здравеопазването на страната Крис Фърн на пресконференция във Валета.

„От 14 юли всеки, който пристига в Малта, трябва да представи признат сертификат за ваксинация: малтийски, британски или европейски сертификат“, цитира агенцията думите на министъра. „Ще бъдем първата държава в Европа, която ще предприеме тази стъпка“, добави той.

Към настоящия момент Малта изисква само пътници от Обединеното кралство да представят доказателство за ваксинация, докато посетителите от други европейски страни могат да влизат на територията й с отрицателен PCR тест, уточнява Фокус.

Децата, придружаващи родителите си, ще трябва да си направят PCR тест, докато непридружените деца няма да могат да пътуват до Малта.

Понастоящем Малта признава цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС, британския, издаден от Националната здравна служба, или тези, издадени на нейна територия.

Новите условия за влизане бяха обявени само часове, след като Малта съобщи за 96 случая на коронавирус, четвъртият пореден ден, в който броят на случаите се удвоява за 24 часа. Повечето от тях са свързани с пътувания в чужбина, като значителни огнища се откриват сред студенти, посещаващи Малта, за да учат английски като чужд език.

Езиковите училища ще бъдат временно затворени от сряда, обясни Фърн.

Въпреки нарастването на броя на случаите, в момента са хоспитализирани само трима пациенти, факт, представен от министъра като солидно доказателство за важността на ваксинацията.

Малта има най-високата степен на ваксинация в Европа, като 79% от възрастните са ваксинирани с двете дози и 84% с поне една доза ваксина.

Новините от днес и със задна дата