Районният съд в Бургас отмени на първа инстанция заповедта за арест на кмета на поморийското село Бата.

Георги Георгиев, пети мандат кмет от ГЕРБ, беше арестуван дни преди изборите при полицейска акция по сигнали за купуване на гласове и прекара близо денонощие в ареста.

Кметът, твърди, че и до момента от полицията не са дали обяснения защо е бил задържан, а единственото доказателство, открито при обиските в дома му и в кабинета му в кметството, е стар списък с гостите от сватбата на дъщеря му. Той дори го показа пред медиите.

"Кметът на село Бата потърси своите права в съда след създалата се ситуация преди седмица. Той подаде жалба против заповедта за задържането и Районен съд-Бургас е излязъл с решение на първа инстанция. Той е отхвърлил заповедта за ареста на Георги Георгиев, с която бяха нарушени неговите човешки права. Припомняме, че той бе държан часове наред без доказателства и информация", коментираха от ръководството на ГЕРБ-Бургас.

"Семейството ми цялото е стресирано, аз съм стресиран, хората в селото се стресираха от това нещо. Бизнеса ми съсипаха, имам кафе и магазин в къщата си, хората се страхуват да влязат да пазаруват", оплака се пък самият Георгиев пред bTV.