вторник, 20 юли 2021 г.

Измамата за 7 млрд. лева OneCoin на Ружа Игнатова се възроди в България

  

През януари 2018 г. финансовият свят беше разтърсен, когато българската и немската прокуратура заедно с Европол нахлуха в офисите на OneCoin - набралата близо 7 милиарда лева капитал криптовалута, създадена от българката Ружа Игнатова.

Оказа се, че една от най-популярните криптовалути в света всъщност е била финансова пирамида, а властите в редица държави започват разследвания още от 2016 г. В резултат на това през 2017 г. Игнатова изчезва безследно, а брат ѝ Константин е арестуван на 9 март 2019 г. в Лос Анджелис. В момента очаква присъдата си, след като се призна за виновен във финансови измами.

OneCoin изглеждаше унищожен само допреди няколко дни, когато измамата беше възродена с фанфари в Пловдив, а властите в страната както винаги спяха, пише Klinklin.bg.

Ново име - нов късмет

Очаквано, след обезглавяването на криптовалутата събитията и новините около нея рязко спаднаха. Говори се, че в Холивуд ще се прави филм за Ружа; говори се, че тя е задигнала от дубайския шейх Ал-Касими биткойни за над 13 милиарда долара; говори се, че е мъртва.

Но сякаш в България и останалата част на света нищо не се говори за стотиците свързани лица и фирми на Игнатова, които останаха на свобода и необезпокоявани чакаха своето време. И то дойде: между 16 и 18 юли в хотел "Империал" в Пловдив се проведе събитието по създаването на нова мрежа, наследник на OneCoin, с името One Ecosystem. На него беше пуснат и чисто новият сайт, в който има оскъдна информация, но за сметка на това логото на фалшивата криптовалута седи централно, както и това на OneLife - фирмата, през която Ружа Игнатова оперираше.

Лапнишараните на Ружа Игнатова

По снимките и видеата може да се види, че залата е била пълна с хора от различни държави като Румъния, Украйна, Русия, Италия, България и др. Водещи - също хора от различни държави, включително и нашата. Билетите обаче хич не са евтини, тяхната цена е 1750 евро за двоен ВИП билет, 450 евро за "клас А" билет и едва 250 евро за нормален билет.

В таблица, публикувана от един от българските организатори, се вижда и сметката, по която да бъдат преведени парите, а за получател е посочена фирмата "One Network Services Ltd." с адрес площад "Славейков"6A. Именно там са запечатаните офиси на Ружа Игнатова.

Видеата от събитието доста напомнят на класически финансови схеми, където група хора ентусиазирано обясняват на лековерната си публика, че са взели най-доброто решение в живота си и съвсем скоро ще са много, ама много богати.

Навсякъде по сайтовете, изказванията и лекциите е пълно с препратки към OneCoin, OneLife и Ружа Игнатова, както и към инициативата в Пловдив като техен наследник. Те дори не се опитват да скрият врзъката си с една от най-големите финансови измами в историята на света.

По-долу може да видите една от лекции по време на събитието, която отново

Кои са организаторите?

Във Фейсбук събитието организатори са няколко души от България: Димитър Маринчев, Людмил Георгиев, Надя Малакова, Николай Борисов, Динко Червендинев и Емилия ван Хойвеген. Някои от тях са стари лица в схемата на Игнатова.

Димитър Маринчев се спряга за един от хората ѝ, действали в Бургас преди години (заедно с Ангел Камбов) и завлекли много наивници с хиляди левове.

Те също така са силно активни във Фейсбук групата OneLife Bulgaria, в която има над 1300 членове, на които активно се предлага да си вложат парите в схемата. И по всичко личи, че доста от тях го правят...

Видно е, че подобни "подгряващи" лекции и събития онлайн и на живо са извършвани и в други държави от списъка по-горе с хлабав контрол на властите. Съдейки по голямото количество хора, платили хиляди да бият път до България, измамата явно продължава да генерира милиони левове печалби, а лапнишараните с надежда за бързи пари все още са твърде много.

Цялата статия можете да прочетете ТУК>>

Новините от днес и със задна дата