сряда, 21 юли 2021 г.

Андрей Ковачев: Нужни са средства за Мемориал на жертвите на комунизма в концлагера Белене, а не за пропагандни мозайки на масови убийци

 Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Само с историческата истина България и Северна  Македония могат да продължат заедно напред | Евродепутати ГЕРБ/ЕНП -  България

                              Андрей Ковачев - евродепутат

Във връзка с предложение на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на Дом паметник на връх „Бузлуджа“, с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение“ и с препоръки за допълване на режимите за опазване, евродепутатът Андрей Ковачев направи следното изявление:
Служебното правителство, след като знаем кой му е патрон, явно ще извърши и това кощунство. Да обяви за национална? културна? ценност комунистическия пропаганден артефакт-чиния!!!
Целта е отдавна ясна - така ще може да се кандидатства по-лесно за европейско финансиране, за да има (конгресен) "туризъм" под ликовете на Ленин и Димитров и под сърпа и чука!
Това ужасно наследство на комунизма тегли все още България назад и гледам, че успешно е просмукало и някои представители на младите поколения. Откраднатите архитектурни планове може и да са добри, както са били добри и плановете на новата имперска канцелария (Neue Reichskanzlei) в центъра на Берлин, както и стадиона в Нюрнберг. На никой не му е хрумнало да ги обяви за "културно наследство", а са взривени и заравнени, за да не стават притегателен център за неонацисти. Не е така с другата диктатура, отнела живота на милиони човешки същества. Нейните символи се пазят най-ревниво, на младите се обяснява, че не е било толкова лошо и било "част от нашата история". Тази формулировка е най-големия коз на комунистите в България. С нея се опитват да аргументират запазването на символите на комунизма навсякъде в България. Да, разбира се, че е част от нашата история, но мрачна и тъжна част, която трябва да е в учебниците и в музеите или да се събере в един тематичен парк на комунизма, за да не се повтаря никога, а не да е навсякъде около нас и да се превъзнася като "културна ценност". Чинията на Бузлуджа не може да бъде никакво "културно наследство", тя е символ на престъпен режим и е наследство на комунистическата диктатура, а не на българската култура.
Мисля е ясно, че разделението е идеологическо. Нека не се лъжем. Защитниците на това "национално културно наследство" си харесват комунизма. Те няма да се обадят в защита на Меморила на 1ви и 6ти пехотен полк или възстановяването на името на генерал Иван Колев на 36то училище в София или в Горна Джумая възстановяването на разрушения паметник от комунистите на македонските войводи, разрушаването на герба и оградата на Царския дворец от варварите-комунисти и стотици други примери за разруха на културното наследство на Царство България, отговарящо на тогавашните най-високи европейски стандарти - Юнион Клуб, Писателското кафене, "изчезването" на Фенксa от сградата на Дондуков 3, събарянето на центъра на София, за да се построят сталинстките сгради около така нареченото Ларго - сега наше "мило културно наследство" за някои. Европейски средства за създаване на Мемориал на жертвите на комунизма в концлагера Белене са нужни, а не за пропагандни мозайки на масови убийци.

Новините от днес и със задна дата