вторник, 18 май 2021 г.

За първи път в България: Самолети влизат в борбата с градушките

  

За първи път у нас в борбата с градушките ще се използват и самолети. Проектът е на Министерство на земеделието, а новата система трябва да обхване над 30 млн. декара незащитени земи в Централна и Североизточна България. Командният й център е разположен на летище Горна Оряховица, съобщи БНТ.

На крилата на трите самолета е поставен сребърен йодит, който ще се изстрелва срещу градоносните облаци. По този начин ще се защитават земеделските земи от Плевен до Черно море и от Дунав до Стара планина.

"На самолета предимството е, че по-евтино и по-маневрено. Самолетът може да прелети до всяка точка, а и може превантивно да се вдигне във въздуха, а от въздуха вече е готов да въздейства. Ракетите като надеждност е 80%, при самолета е 60%", каза инж. Ваньо Славеев, директор на Изпълнителна агенция за борба с градушките.

Проектът на Земеделското министерство е за 5 млн. лева.

"За да се покрие дали е ракетен или самолетен способът, трябва да има радарна система, която предоставя информацията. Предстои може би след 10 - 15 дена да пуснем и един метеорадар край Шумен и с това нашата радарна система ще бъде окончателно изградена.", допълни Славеев.

Самолетите са въведени в експлоатация още в средата на миналата седмица. Два от тях са в готовност на летище Горна Оряховица, а третият е повреден и е изпратен за ремонт в Австрия.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата