вторник, 18 май 2021 г.

В Русия приемат закон, спиращ привържениците на Навални до участие в избори

  

Долната камара на руския парламент прие днес на първо четене закон, забраняващ на членовете на организации, класифицирани като "екстремистки", да се кандидатират на парламентарните избори, предаде Франс прес.

Смята се, че тази мярка е насочена срещу движението на изпратения в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, отбелязва агенцията.

293 депутати от Държавната дума гласуваха "за", а 45 се обявиха "против", допълва БТА.

Срещу организациите на опозиционния лидер в момента се води процес и прокуратурата е поискала обявяването им за екстремистки - четири месеца преди парламентарните избори, - на фона на слаба популярност на управляващата партия "Единна Русия".

Текстът има ретроактивно действие, като забранява на изборите да се явяват хора, заемали отговорна длъжност в екстремистки организации до 5 години преди обявяването им за екстремистки. Този срок се намалява до 3 години за редови активисти и симпатизанти.

Гласуването на второ четене е насрочено за 25 май. За да влезе в сила, законът трябва да бъде приет на второ и трето четене от долната камара, след което да бъде одобрен и от горната камара - Съвета на Федерацията, и подписан от президента Владимир Путин. Тези етапи са смятани за формалност, предвид контрола на Кремъл върху властта, отбелязва АФП.

Партия "Единна Русия" се сблъсква с недоволството на избирателите, икономическата стагнация, корупционни скандали, въпреки че президентът Владимир Путин остава популярен 20 години след идването си на власт.

Депутати от "Справедлива Русия" и Комунистическата партия, които обикновено следват желанията на Кремъл, отправиха критики срещу закона. "Толкова конституционни разпоредби са нарушени, че дори не знам как може да се дискутира това и да се гласува "за", заяви Валерий Гартунг от "Справедлива Русия".

Новините от днес и със задна дата