петък, 7 май 2021 г.

Мнозина видяха светещи обекти в небето навръх Гергьовден (видео)

 

Светещи обекти, които преминават в колона и изчезват след няколко минути, така описаха мнозина свидетели странни светлини, видени в небето над България на връх Гергьовден.

Мнозина са помислили обектите за НЛО с извънземен произход.

"Забелязахте ли около 40 светещи тела в небето над Благоевград!Бяха напълно безшумни", гласи публикация в групата "Забелязано в Благоевград" във Facebook.

В Пазарджик съобщават за наблюдавани 100 обекта. От социалните мрежи става ясно, че явлението е наблюдавано още в Македония, Турция, Гърция, Сърбия и Хърватска.

Мнозинството от коментарите са шеговити, а съгражданите ни бързо успяват да разгадаят мистерията.

Видените светлини са всъщност сателитите за глобален интернет на Илон Мъск - "Старлинк".

В мрежата могат да се открият няколко добри сайта, с които да се наблюдава кога и къде преминават сателитите от групировката на "Сатрлинк", както и всички по-значими и видими спътници в орбита. Пример за това са FindStarlink и SatelliteMap.

Към този момент около 1 500 броя от сателитите за глобален интернет на Илон Мъск са в орбита, което е повече от 10% от планирания им брой - 11 000. Те обаче орбитират по групи. Надморската височина, на която апаратите обикалят около Земята е между 200 и 400 километра.

SpaceX стартира ранната бета версия на "Старлинк" миналата седмица. Програмата, наречена Better Than Nothing Beta, струва 99 долара на месец, плюс предварително заплащане от 499 долара за стартовия комплект с необходимото оборудване. Избрани потребители в Европа също имат възможност да изпробват сателитния интернет.

Новините от днес и със задна дата