петък, 7 май 2021 г.

НА 8 МАЙ 2021Г. ОТ 11,00 ЧАСА В ПАРКА НА МОРСКА ГРАДИНА ГР.БУГРАС ДОБРОВОЛЦИ И СЛУЖИТЕЛИ НА БЧК-БУРГАС ЩЕ ПОЛОЖАТ ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНАТА ПЛОЧА В ЗНАК НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ!

 


Скъпи червенокръстци, симпатизанти и приятели на Червен кръст

       Днес е 8 май е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец, който е и Рожденният ден на Анри Дюнан, неговият създател. Анри Дюнан, чрез своята  забележителната книга „Спомен от Солферино“, поставя  основите  на червенокръсткото  движението по света. Как една идея, запалила сърцата на петима, става неизменна част от човешкото съществуване, как става неделима от същността на хуманизма, как една идея пресъздава и пребъдва, задавайки нов смисъл и изява на човешкото достойнство, ново отношение към човешкото страдание и утвърждава състраданието като неделима част от хуманността?!

Този нов тип изява на човека, тази нова идея и до днес намира израз в седемте основополагащи принципа на Движението, и до днес владее душите и сърцата ни, както никоя друга. Червеният кръст/Червеният полумесец е най-голямата хуманитарна мрежа в света, съставена от милиони доброволци и професионалисти, работещи в непосредствена близост с нуждаещите се. Червеният кръст/Червеният полумесец е сред основателите на международната хуманитарна дейност и на международното хуманитарно право. Всички действия на Червения кръст/Червения полумесец са водени от ценности като неутралност, защита на човешкото достойнство и толерантност към различията, заложени в седемте основни принципа на движението на Червения кръст/ Червения полумесец.

COVID-19 е безпрецедентна глобална криза, но глобалната солидарност ще помогне на света да оцелее и да се възстанови отново. Доброволците на Червения кръст и Червения полумесец подпомагат този процес в над 192 държави, от най-големите градове, до най-отдалечените и труднодостъпни общности, напомняйки на хората, че силата на хуманността е непобедима. 

        Можем да сме горди, че Българският Червен кръст е сред първите дружества, признати от Международния комитет на Червения кръст (1885 г.) . Години наред нашата организация, чрез своите хиляди знайни и незнайни доброволци работи при бедствия и кризи, при злополуки в планината или във водата, ние сме навсякъде, където има нужда и за всеки, който е в беда и се нуждае от подкрепа!

         Служители и доброволци на ЧК/ЧП са ръководени от принципи, които преминават отвъд географски, религиозни и културни граници. Нашите основни принципи съставят етичната рамка, която определя продължителната ни служба в подкрепа на уязвимите хора навсякъде, без значение от националност, раса, пол, религиозни вярвания, класа и политически разбирания. Нашите седем основни принципа са хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност.

        Ние сме тези, които даваме алтернатива за развитие и  образование на младите хора, ние сме тези, които сме част от световната крепост на хуманизма, милосърдието и добротворчеството! Ние сме тези, които сме в готовност 24 часа, 7 дни в седмицата да се отзовем на повика за помощ, да бъдем там, където сме полезни!

         Скъпи червенокръстци, на този ден изразяваме искрена благодарност на Вас – доброволците на ЧК, за всеотдайността,  за редицата часове отдаден доброволен труд  в помощ на нуждаещите се.

Честит празник! Бъдете живи и здрави!Бъдете все така с големи и топли сърца, устремени към доброто! „ЗАЕДНО СМЕ НЕПОБЕДИМИ“

Директор на С на ОС на  БЧК-Бургас                             Председател Обл.Организация БЧК-БургасВиолета Радева                                                                                    Татяна Минкова

Новините от днес и със задна дата