събота, 1 май 2021 г.

Днес е Велика събота

 Велика събота е - Общество - Новини

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово - Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Господ Исус Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Вечерта на Велика събота вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе! Воистину воскресе!".

Всички православни страни изпращат свои самолети до Израел, с които днес на Велика събота ще бъде донесен Благодатният огън от Божи гроб в Йерусалим. Българската църковно-държавна делегация ще се води от Врачанския митрополит Григорий и от Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. В нашата делегация до Израел ще има и свещеници, съобщи за БТА Емил Велинов.

Той каза, че българската църковно-държавна делегация ще лети с правителствения самолет "Фалкон" до Израел, като полетът е планиран за 10.10 часа днес от летище София.

Новините от днес и със задна дата