сряда, 21 април 2021 г.

Даниел Митов: Има опасност от истинско управление на задкулисието

 

Не могат да елиминират волята на 840 000 избиратели, дали гласа си за ГЕРБ, посочи той

Всеки опит ГЕРБ да бъде заобикалян ще бъдат наказвани в последствие от избирателите, заяви пред bTV кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Даниел Митов. Според него се прави такъв опит, а това може да доведе до „истинско управление на задкулисието“.

Митов отбеляза, че вотът на избирателя ще се подмени, ако не участва най-голямата политическа сила.

„Дясното го има, дясното е ГЕРБ. Това е една от най-уважаваните партии в ЕНП и при всички положения ще работим за обединяване на десницата. Няма как да е другояче“, заяви кандидатът за премиер Даниел Митов.

„ГЕРБ е дясната партия в България. Ще трябва да разговаряме с останалите и да формираме общи каузи и цели“, допълни Митов относно предстоящите разговори с другите парламентарни групи и политически сили.

Той коментира проектокабинета, като отбеляза, че имената са обсъждани с Бойко Борисов. „Няма мои или негови предложения, обсъждали сме имена на масата и сме се обединявали. Това е амалгама от опитни и нови лица. Ясна е проевропейската и проатлантическата ориентация. Ние сме длъжни да направим всички необходими опити за съставяне на кабинет“, коментира Митов.

„Съставът на проектокабинетът е синтез между опит и обновление. Смятаме, че това е най-правилното решение за България, пред нас стоят много предизвикателства. Най-малко справянето с пандемичната обстановка, а след това и евентуалното икономическо възстановяване на страната. България в тази ситуация се справя добре. Макроикономическата политика, водена до момента, даде възможност да се поддържа икономическа стабилност“, заяви Митов.

„С БСП и ДПС заявихме ясно, че няма да разговаряме“, заяви Митов.
Той допълни също, че с „Изправи се! Мутри вън!“ също едва ли ще преговарят. „Много малка партия, която едва премина бариерата“, каза Митов.

„Ние ще отправим официална покана към „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и се надявам да се отзоват, за да започнем сериозни разговори. Какъв ще е резултатът, ако изобщо има такива разговори, не знам“, каза Митов.

„Многократно сме се чули вчера с Бойко Борисов. Знаем, че тепърва ни предстоят тежки разговори, ако те се случат изобщо. Той дава чисто оперативни съвети. Бойко Борисов е лидер на ГЕРБ, партията, която спечели най-много гласове на изборите, партията, на която се връчи първи мандат“, каза още той.

По повод думите на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, че Даниел Митов е „сламен човек“, кандидат-премиерът отговори: „Това е политическо говорене, няма как да е друго. Те подхождат като победители на тези избори, без да са такива. Нашият призив е да погледнат реалността и да разберат, че не могат да елиминират волята на 840 000 избиратели, дали гласа си за ГЕРБ“.

„Да разберат, че не могат с лековато говорене да елиминират волята на 840 хил. български избиратели. Всеки един опит ГЕРБ да бъде заобикалян, най-голямата политическа партия, най-голямата парламентарна група, ще бъдат наказвани в последствие от избирателите“, коментира Митов./tribune.bg

Новините от днес и със задна дата