сряда, 21 април 2021 г.

"Демократична България" и "Има такъв народ" отказаха на ГЕРБ

  

Очаквано ГЕРБ "удари на камък" с поканата към "Демократична България" за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за кабинет "Митов". Още преди да е връчена официално поканата и към "Има такъв народ", пред БНР депутатът Станислав Балабанов каза, ще че я откажат. 

Във "Фейсбук" Христо Иванов се обърна към председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова с думите: 

"Нашите предизборни ангажименти и каузата на "Демократична България" за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел "Борисов" и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт". 

А на брифинг в парламента заместник-председателят на парламента от квотата на "Демократична България Атанас Атанасов каза, че "вербално и писмено са отказали среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ". Атанасов заяви и че идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки и обръчите от фирми и затова от "Демократична България" нямат никаква допирна точка с тях, въпреки членството в ЕНП. "Няма за какво да си говорим и най-добре е да се смирят и да разберат, че българският народ повече не иска управление на ГЕРБ", заяви Атанасов.

А ето и позицията на ИТН, изразена от Балабанов: "Поканихме Борисов на изслушване - него го няма. Така че, те могат да правят каквото си искат, въпросът е ние какво решение ще вземем. Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят". 

Той обърна внимание на "готвен капан от ГЕРБ" за третия опит за съставяне на правителство: "Когато дойде при нас, ние ще решим какво ще правим и ще стане ясно и ако случайно мандатът отиде в трета партия по избор на президента, бъдете убедени, че тази партия предложи ли кабинет, ще бъде подкрепен вероятно от ГЕРБ в пленарна зала и ще видим една много странна и брутална коалиция. Обърнете внимание на това, това готвят според мен". 

По-рано Христо Иванов коментира и комисията "Росенец", по която тема ГЕРБ ги изпревариха със събирането на подписи и предлагането ѝ в парламента.

"ГЕРБ се опитаха да откраднат инициативата в това отношение. Те са чули моите заявки в поне три интервюта и за да избегнат необходимостта да подкрепят нашето предложение, внесоха свое. Защо не внесоха такава комисия в миналия парламент, когато се случи "Росенец", след като толкова много искат да проверяват себе си и особено действията на собствените си заместник-председатели", каза той, визирайки кметът на Бургас Димитър Николов. По думите на Иванов той "носи голяма отговорност за много от нещата там", а предложената комисия била "жалка процедурна маневра, с която ГЕРБ опитват да скрият цялата грозота на положението, в което се намират". 

Относно твърденията на Борисов, че Христо Иванов искал да стане главен прокурор, председателят на "Демократична България" ги нарече нагла и безпардонна лъжа". 

"Никога не съм искал да бъда главен прокурор, нито съм смятал, че действащи политици следва да стават главни прокурори. Към момента, в който бях министър, не съм отговарял на изискването за заемането на поста (бел. р. главен прокурор), затова не бих могъл да правя такова искане", добави Иванов. 

По-рано Даниел Митов, който е номиниран за министър-председател в проектоправителството на ГЕРБ, получило първия проучвателен мандат, заяви, че ако парламентарните групи се откажат от разговор с ГЕРБ, ще върнат мандата.

Новините от днес и със задна дата