Липса на близо 38 тона кашкавал за Държавния резерв е установена в мандрата в град Елена. На дружеството е наложена глоба от 7 000 лева, която беше потвърдена от Великотърновския административен съд, съобщи БНР.

По договор млекопреработвателното предприятие в Елена е съхранител на държавни резерви и военновременни запаси. При две проверки на Държавния резерв в края на 2019-а и в началото на 2020-а година в хладилните складове на мандрата е трябвало да има в наличност 64 тона кашкавал "Витоша".

Първата проверка констатира липса на 24 тона кашкавал, дадено е предписание количествата да бъдат осигурени. При повторната проверка липсите на кашкавал за Държавния резерв се увеличават до 37 834 килограма.

На дружеството е наложена глоба от 7000 лева, която мандрата обжалва в Районния съд в Елена, който я потвърждава, и след това и в Административния съд във Велико Търново. Втората инстанция потвърди санкцията в началото на тази седмица и решението е окончателно.

В рамките на година това е втора санкция, потвърдена от съда, за липса на военновременни запаси в Еленската мандра. През миналата година дружеството беше глобено за същото нарушение с 5000 лева.