неделя, 4 април 2021 г.

Медиците ни вече имат колективен имунитет, 70% са ваксинирани

 

Медиците в България вече постигнаха колективен имунитет, т.е. над 70 процента от тях са ваксинирани или преболедували, коментира днес във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети университетската болница "Св. Марина" в града и посети ковидотделението.

Той допълни, че след колективния имунитет няма притеснения, че хората, работещи в болници, могат да пострадат. 

Ангелов заяви, че е доволен, че България ще получи 1.3 милиона допълнителни количества от информационните РНК ваксини. Според него в края на лятото в страната можем да постигнем колективен имунитет.

През последните дни започна да се наблюдава падане на заболеваемостта, надявам се тази тенденция да остане трайна, каза още министърът. По думите му процентът на положителните проби постепенно започва да намалява, сравнен с общото количество изследвания, които се правят. Ситуацията е много динамична, но тя е такава в целия свят, заяви той.

Министърът изрази надежда, че в края на април, след като пристигнат първите количества от извънредната доставка на информационната РНК ваксина, ще може хората да имат право на избор на ваксина, която да им бъде поставена.

Изборният ден преминава спокойно, бях в ковидотделение в болницата, каза Ангелов и допълни, че гласуването е абсолютно безопасно. В страната има 46 секции за карантинирани и изолирани, а в болниците те са 199.

Новините от днес и със задна дата