петък, 25 октомври 2019 г.

Британската полиция задържа още двама за камиона с 39 трупа

Британската полиция съобщи, че мъж и жена на 38 години от Северна Англия са арестувани в рамките на разследването на случая с намерените 39-трупа в хладилен камион, предадоха световните агенции.
Задържаните са от град Уорингтън. Те са арестувани по подозрение за причиняване на смърт и за участие в престъпен сговор за незаконен превоз на хора през границата, се казва в съобщението на полицията.
В ареста продължава да се намира шофьорът на камиона - 25-годишен гражданин на Северна Ирландия.

Би Би Си припомня, че полицията смята, че намерените в камиона 31 мъже и 8 жени може да са китайци. Китайското посолство обаче каза днес, че продължава да се проверява самоличността на жертвите и че тяхната националност все още не е потвърдена, допълва Асошиейтед прес.
Камионът с труповете беше открит в сряда близо до пристанище в Югоизточна Англия.
Посланикът на Република България във Великобритания Марин Райков връчи акредитивните си писма на кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец на 24 октомври 2019 г., съобщи МВнР.
Посланик Райков е провел самостоятелен разговор с кралица Елизабет II. В допълнение към въпроса за отличните двустранни отношения и други протоколни теми по желание на кралицата българският посланик и Елизабет II обмениха виждания относно трагедията с 39-те китайки граждани, намерени мъртви в камион и с българска регистрация, собственост на ирландски гражданин, в Есекс.
Посланик Райков подчерта липсата на каквато и да било връзка на български граждани към този случай, а също така изрази своята благодарност за перфектното сътрудничество между британската полиция и българското МВР още в първите часове след разкриването ѝ, се казва в съобщението на МВнР.
Дали всичките загинали са китайци?
Китайското посолство в Лондон заяви, че британската полиция все още не може да потвърди, че 39 човека, намерени мъртви в камион в Англия, са китайски граждани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Комюникето с вчерашна дата е публикувано на сайта на посолството.
Генералният консул на Китай Тун СюеЦзюан, който ръководи китайския екип, заминал за мястото, където бе намерен камионът, призова полицията възможно най-бързо да открие истината, предаде Асошиейтед прес.
Британската полиция съобщи вчера, че жертвите са китайски граждани, но добави, че процесът на установяване на самоличността им ще е дълъг и сложен. Тогава служители на китайското посолство се отправиха към мястото, на което беше намерен камионът с труповете, за да помогнат за разследването.
Междувременно британската полиция обискира жилища в Северна Ирландия във връзка с разследването. Националната агенция за борба с престъпността съобщи, че работи по идентифицирането на организирани престъпни групи, които може да са свързани с трагедията.
25-годишният шофьор на камиона, родом от Северна Ирландия, беше арестуван още същия ден. Според британски медии това е Мо Робинсън, от северноирландския град Портадаун. Властите засега официално не са съобщили името на шофьора. Засега не са му повдигнати обвинения. Той остава в ареста за още 24 часа, през които ще бъде разпитван.
Както стана известно, ремаркето на камиона е пристигнало от белгийския град Зеебрюге, като е влязло във Великобритания през пристанището Пърфлийт на Темза. Влекачът на камиона е пристигнал от Северна Ирландия и е напуснал града заедно с ремаркето около 1:05 ч. сутринта в сряда. Белгийската федерална прокуратура потвърди, че контейнерът на камиона е преминал през Зеебрюге във вторник, 22 октомври.

Новините от днес и със задна дата