понеделник, 1 март 2021 г.

Актуализирана програма за честване на Националния празник- 3 март в Бургас

 Актуализирана програма за честване на  Националния  празник- 3 март в Бургас

По случай националния празник 3 март най-разпознаваемият символ на града – Мостът, ще светне в цветове на националния ни флаг. Идеята е на Община Бургас. Монтираните по цялата дължина на съоръжението светодиодни прожектори ще бъдат включени на свечеряване на 3 март (след 18.30 часа).

Заради динамично променящата се епидемиологична обстановка и от съображения за сигурност, част от събитията се отменят.

Тържественото отбелязване на празника в Бургас ще започне със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена от православното духовенство в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в 10:00 часа. В 11.00 часа ще се състои ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС на площад „Атанас Сиреков“.

През целият ден признателни бургазлии ще могат да поднесат цветя и венци пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на генерал Лермонтов на ул. „Лермонтов“ №15 и пред паметника на Руския лазарет в Приморски парк.

По повод националния празник, от 13.30 часа в НХК ще бъде прожектиран първият български игрален филм „Под игото“ - на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ „П. Яворов“. Музиката за него е композирана от Филип Кутев.

В същия час – 13.30 – в акваторията на Пристанище Бургас ще има демонстрационна гонка с участието на яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“. Техни лодки ще развеят в морето националния трибагреник и ще придадат особена красота на празника.

На Националния празник експозициите на РИМ–Бургас и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ ще работят при вход свободен. В галерията ще бъде експонирана фототипна изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.  в гравюри на художници-кореспонденти“ с творби от фонда на Художествена галерия - Стара Загора. 

 3 МАРТ (сряда)

10:00 часа

„ Храм „Св. св Кирил и Методий“

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго в

 11:00 часа

пл. „Атанас Сиреков“

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

 През целия ден

Полагане на венци и цветя на Паметника на руските освободители,  паметна плоча генерал А. М. Лермонтов и Паметник на Руски лазарет

 13:30 часа

Културен дом НХК

Прожекция на игралния филм „Под игото“

Вход свободен

 Акваторията на Пристанище Бургас

Празнична демонстрационна гонка

С участието на яхтклуб „Порт Бургас“ и яхтклуб „Черноморец Бургас“

Новините от днес и със задна дата