понеделник, 1 март 2021 г.

Ще има "зелен пропуск" за пътуванията в ЕС

 Еврокомисията подготвя правила за ваксинационен "зелен пропуск" - bTV  Новините

Европейската комисия съобщи, че до края на март ще предложи законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу КОВИД-19.

Тези документи, които досега бяха определяни като "паспорти" или "удостоверения", може да се наричат "зелен пропуск", уточниха говорители на комисията.

Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС и така да се удостоверява дали той е получил ваксина, дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за КОВИД-19.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС, добави говорителят. Той отбеляза, че целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани. Говорителят отбеляза, че се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи днес, че на 17 март ЕК ще представи предложение за постепенното отпадане на ограниченията за пътуване в ЕС. Той уточни, че целта ще бъде връщането на свободата на придвижване да бъде безопасно, на основата на т. нар. "зелени пропуски".

Схинас поясни, че следващите стъпки се очаква да бъдат определени от Европейския съвет на заседанието на 25 март. В отговор на въпрос, дали "зелените пропуски" няма да бъдат пречка за хората, които не са си поставили ваксина, защото не са успели, или защото не са искали, Схинас отбеляза, че и преди днешната пандемия са съществували изисквания за задължителна предварителна ваксинация при пътуване до някои места по света.

Новините от днес и със задна дата