петък, 12 февруари 2021 г.

Разследват новинарски сайтове за фалшива новина за починала след ваксинация учителка и починал лекар

  

Прокуратурата в Разград разследва новинарски сайтове за разпространяване на фалшиви новини. Става дума за информация за починала учителка след поставяне на ваксина срещу COVID-19.

В едната публикация, която обиколила социалните мрежи миналата седмица, се посочва, че 44-годишна учителка от Разград е починала в местната болница 16 минути, след като била имунизирана. Посочени били и имената на "жертвата", както и на фирмата производител на ваксината. Друг сайт пък съобщил, че смъртните случаи били два. От РЗИ и болницата отрекоха да има подобни случаи.

"Единственото вярно в тази новина, е че наистина съществува такъв човек. Към момента не се провеждат имунизации на учители", каза директорът на РЗИ д-р Ася Генева в ефира на "Здравей, България".

Отговорността за подобно престъпление е до 5 години затвор и глоба до 50 000 лв.

Сайтът е регистриран в София, достигнали сме до определено лице. Интернет пространството не е анонимно. Всеки остава някаква следа", коментира Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград.

Фалшива новина и за починал лекар след ваксина

Няма случай на починал лекар в област Пазарджик вследствие на поставена ваксина срещу Covid-19, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Фани Петрова по повод информация, разпространявана в социалните мрежи.

"Няма такова медицинско лице, при което да е настъпило, не само смърт, ами и нямаме и с някакви сериозни постваксинални реакции. И тук искам да кажа само, че цялата и истинска информация всъщност, ежедневно от РЗИ я подаваме на медиите. 

Смятам, че всички вече се убедиха, че Областният щаб и РЗИ са източниците, които дават достоверната информация в цялата област, както и това, че те носят отговорност за тази информация. Също така нашите телефони са отворени и са на разположение на обществеността, но такива случаи няма", заяви д-р Петрова, цитирана от БНР.

Новините от днес и със задна дата