петък, 12 февруари 2021 г.

Хората в неплатен отпуск остават без здравни осигуровки

 istock 

Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права, предупреди председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

На второ четене комисията прие редица законови промени, свързани с извънредното положение. Едно от тях е, че неплатеният отпуск за 90 календарни дни, взет  заради пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година.

По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права.  Днес парламентът предстои да одобри промените в закона на второ четене.
 
На хората, които в момента са в неплатен отпуск заради пандемията или предстои да излязат в такъв, ще им се зачитат 90 дни трудов стаж, следователно и осигуряване за пенсия, само че то ще бъде на минималната работна заплата, а не на реалната, получавана по време на работа, обясни председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.


"Ако здравните вноски не са плащани само три месеца, здравните права се запазват, но ако има само още един месец три години назад, за който не е направена вноска, правата се губят", припомни тя.

ГЕРБ приеха и предложението на омбудсмана Диана Ковачева парите по мярката "Запази ме" да не бъдат запорирани.

Причината е, че при  омбудсмана постъпиха от медици, които работят на първа линия и получават допълнително материално стимулиране, но имат запори върху банковите си сметки. Практически те не могат да използват допълнителните си пари.

Новините от днес и със задна дата