петък, 12 февруари 2021 г.

Колко хора ще си получат парите за втора пенсия накуп

 istock 

Около 20% от първите пенсионери, родени след 1959 г., участието във втория стълб ще приключи още в момента на пенсионирането им. Толкова е делът на хората с по-малко от 900 лв. в партидите си.

30% от първите пенсионери имат достатъчно средства в партидите си, за да бъде тя пожизнена. Изчисленията показват, че размерът на пожизнената пенсия ще бъде между 45 лв. (колкото е минимумът) и почти 200 лв. като първи размер. Останалите хора ще получат разсрочено парите си.

Данните бяха обявени от пенсионните дружества на заседание на парламентарната социална комисия, която прие на второ четене подобрения законопроект на управляващите за фазата на изплащане на втора пенсия.

Между първо и второ четене бяха внесени предложения от ГЕРБ, които сега бяха одобрени на комисия.Те предвиждат да се увеличи кръгът от наследници, които ще могат да наследяват втората пенсия на починалия. Такива ще са всички, предвидени в закона за наследството.
Това означава, че братя и сестри, както и наследници по завещание ще могат да наследяват парите от втория стълб.


Пожизнената втора пенсия ще може и да се вдига, ако парите от личната партида не са свършили. Тогава частният фонд ще ги инвестира, а пенсионерът ще получава 50% от доходността на средствата си като актуализация. Всеки човек, роден след 1959 г., който получава втора пенсия, ще може веднъж годишно да иска допълнително преизчисление, ако продължава да работи.

На фондовете ще бъде забранено да изчисляват пенсиите на мъжете и жените с различна очаквана продължителност на живота и ще се ползва статистиката на НСИ.

Остават трите вида втора пенсия, които ще плащат частните фондове - пожизнена, разсрочена и еднократно. Не се променят и условията за отпускането им. Пожизнена ще се получава, ако партидата позволява поне 15% от минималната.


Въведено е обаче условие, че при пожизнена с гарантиран срок нейната продължителност ще е от 2 до 10 г. Разсрочена ще вземат хората, които имат над 3 минимални пенсии в партидите си. Останалите ще вземат парите си наведнъж.

Новините от днес и със задна дата