събота, 20 февруари 2021 г.

Магнитна буря ни удря през уикенда, как да се подготвим

Резултат с изображение за „слънчева магнитна буря“

Слънчевото изригване отпреди два дни вече достигна Земята и смути магнитното поле. Очаква се да прекараме уикенда под въздействието на магнитна буря, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Хората с лабилно здраве, които са чувствителни към подобни явления, могат да усетят главоболие и неразположение. 

Според данни от различни проучвания в такива периоди броят на инфарктите и инсултите се повишава. Магнитните бури често определят настроенията и емоциите. 

Възможни са прояви на повишена тревожност и други психични проблеми.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Помага и пиенето на повече вода.

Как ни се отразяват магнитните бури, защо станахме по-чувствителни към тях.

"С годините хората са станали по-чувствителни към магнитните бури и причината за това е начинът, по който живеем".

Това коментира пред NOVA психиатърът доц. Веселин Герев.

"Ние живеем в свят от бетон и стъкло, а те са изолатори на естествения магнитен фон на Земята. Той е много минимален, но с течение на годините нашето тяло е свикнало да работи на базата на този фон. Когато се изолираме и намаляваме драстично земния магнитен фон, тогава и най-малките му колебания се усещат много по-осезаемо", обясни доц. Герев.

При здравите хора от магнитните бури страдат най-много тези, които работят в затворени помещения. Излизайки навън, те започват да усещат отпадналост, главоболие, леко сърцебиене. Освен това се влошава сънят им, често се будят.

При хронично болните хора най много страдат тези със сърдечносъдови заболявания, защото магнитното поле предизвиква съдоразширяване и кръвното налягане пада.

Слънчевото изригване отпреди два дни вече достигна Земята и смути магнитното поле. Очаква се да прекараме уикенда под...

Публикувахте от Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН в Петък, 19 февруари 2021 г.

Новините от днес и със задна дата