сряда, 24 февруари 2021 г.

Доц. Карамфилов: Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират!

  

Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания са сред по-рисковите пациенти, ако се заразят с Covid-19. Силно препоръчително е те да се ваксинират. Това изтъкна пред Радио София доц. д-р Кирил Карамфилов, началник на Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.

Той не скри задоволството си от ускоряване на темпото, с което през последните дни се провежда имунизацията в България.

"Данните за трите ваксини, които се прилагат у нас, показват добра ефективност. Включително и за векторната, за която първоначално имаше колебание дали да се прилага на по-възрастни хора. Въпреки някои специфики, големи, съществени разлики в ефективността няма", каза медикът.

Във връзка с ваксинирането доц. Карамфилов не препоръчва да се пият антиалергични препарати, но хората с установена непоносимост към някои вещества, трябва да го кажат преди поставянето на препарата.


Специалистът посъветва преди имунизация хората да си направят тест за антитела, защото някои хора са преболедували без да разберат. Така ще разберат своя имунен статус. Ако сте около и над горната граница, имате гарантирана защита за три месеца. Ако не ви плашат опашките, можете да се ваксинирате и без изчакване.

Доц. Карамфилов призова, ако човек има хронично заболяване, да не го омаловажава заради страха от Covid-19.

Новините от днес и със задна дата