петък, 12 февруари 2021 г.

Русия била готова да прекъсне отношенията с ЕС

Резултат с изображение за „Русия е готова да прекъсне отношенията с ЕС“

 Русия е готова да прекъсне връзки с ЕС, ако Съюзът наложи нови болезнени икономически санкции, съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Би Би Си (BBC).

Европейският съюз повдигна въпроса за нови санкции срещу Русия на фона на спор относно отношението на Русия към арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.

Запитан в интервю дали Русия се е насочила към късане на отношенията с ЕС, Лавров отговори „готови сме за това”.

„Ако искаш мир, готви се за война”,

добави руският външен министър.

Той добави, че прекратяване на отношенията може да бъде предизвикано от санкции на ЕС, които „създават рискове за нашата икономика, включително в най-чувствителните области”. „Не искаме да се изолираме от световните дела, но трябва да сме подготвени за това”, категоричен беше Лавров.

Изгонени дипломати

През изминалата седмица Русия и ЕС си размениха изгонване на дипломати в спор върху случая Навални. Първа действа Русия, която заяви, че трима дипломати от ЕС са присъствали на незаконен протест в подкрепа на Навални – твърдение, отхвърлено от ЕС.

Руското съобщение дойде по време на визитата в Москва на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. От Русия бяха изгонени трима дипломати от ЕС. В отговор тази седмица замесените държави – Германия, Полша и Швеция, изгониха рима руски дипломати.

Санкции

Миналия октомври ЕС наложи санкции на шестима високопоставени руснаци, както и на Руския изследователски център за химически оръжия, обвинявайки ги директно в пряко участие в отравянето на Навални през август 2020 г. Атаката с новичок едва не уби руския опозиционер.

Много от приближените на президента Владимир Путин сега са под санкции, наложени от ЕС и САЩ, т.е. те са със замразени активи и имат забрана за пътувания. Повечето от санкциите датират от 2014 г., когато Русия анексира украинския полуостров Крим.

Алксей Навални

Междувременно Алексей Навални отново е в съда, изправен срещу твърдения, че е клеветил ветеран от Втората световна война. Самият Навални казва, че това е поредното изфабрикувано дело срещу него, целящо да очерни името му.

По-рано този месец Навални беше осъден на близо три години затвор по друго дело, за което също се твърди, че е политически мотивирано.

На 22 февруари министрите на външните работи на ЕС ще се срещнат и се очаква да обсъдят повече санкции срещу Русия.

Въпреки влошаването на отношенията с Кремъл, Германия продължава с огромния проект за газопровод „Северен поток 2”. Това е доста противоречив проект, като партньори на Германия в ЕС като Полша и балтийските държави категорично са против изграждането му.

 

Новините от днес и със задна дата